Beneficiile coenzimei Q10, o moleculă esențială pentru o viață sănătoasă
Coenzima Q10 sau ubichinolul, este o moleculă esențială pentru viață pe care corpul uman este capabil să o producă pănă la o anumită vârstă.
Corpul uman este capabil să producăcoenzima Q10, dar pe măsură ce îmbătrânim și cu utilizarea unor medicamente, această producție este redusă, provocând dureri musculare, recuperare slabă, scăderea performanței sportive, fertilitate redusă etc.
Prin alimentație putem introduce ubichinona, forma oxidată a ubichinolului. Nivelurile bune de clorofilă introduse odată cu dieta pot promova conversia corectă de la ubichinonă la ubichinol prin expunerea noastră la soare, potrivit unui articol publicat de Tutto Farma.
Dar pentru ce se utilizează mai exact coenzima Q10?
Coenzima Q10 este o moleculă fundamentală pentru mitocondriile celulelor noastre și pentru lizozomi. Mitocondriile sunt organele de unde este produsă energia corpului nostru (ATP) pentru a le menține în viață; când mitocondriile nu funcționează bine apar boli neurodegenerative, boli rare și cancer.
Bolile cauzate de o funcționare defectuoasă a mitocondriilor sau a lizozomilor pot duce la incapacitatea de a produce energie (ATP) sau la formarea de radicali liberi (ROS), iar aceste boli s-au dovedit acum a fi însoțite de deficiențe de coenzimă Q10 .
Este foarte important de știut că există două tipuri de coenzimă Q10:
- Ubichinona, care este forma oxidată și este folosită de mitocondrii pentru a produce energie
- Ubiquinol ( Q10H2 ), care este forma redusă, activă și este cea care acționează ca antioxidant, împotriva oxidării grăsimilor precum colesterolul.
Aici lucrurile se complică din moment ce în organismul nostru coenzima Q10 se găsește sub formă de Ubichinonă, pentru a fi folosită ca antioxidant, dar este necesar să o activăm transformând-o în Ubichinol (Q10H2).
Problema este că doar 10% din Coenzima Q10 se transformă în Ubiquinol. Această formă împiedică grăsimile și lipidele să oxideze și să deterioreze celulele și țesuturile, producând inflamații și modificări ale funcționării.
Corpul nostru transformă Coenzima Q10 în Ubichinol sau Ubichinonă, în funcție de nevoile noastre energetice sau antioxidante.
Coenzima Q10, pe lângă faptul că este produsă în organismul nostru (în ficat, aceeași cale metabolică ca și colesterolul) se obține și din alimente precum pește, carne, broccoli, ouă, nuci, ulei de măsline, portocale. În alimente, însă, se găsește într-o proporție foarte mică, în jur de 10-20 de miligrame.
Așadar, dacă aveți într-adevăr un deficit de coenzimă Q10, este util să o luați prin suplimente alimentar.
Dintre organele noastre, cele care au cea mai mare coenzimă Q10 sunt inima (care are nevoie de multă energie pentru a bate) și creierul (deoarece este prea mult colesterol, este nevoie de o substanță care să prevină daunele cauzate de oxidarea grăsimilor).
Odată cu vârsta, producția de coenzimă Q10 se oprește
Se știe că producția sa scade în jur de 25 de ani, iar la 80 de ani sinteza este inexistentă. Din acest motiv celulele se deteriorează lent odată cu vârsta, deoarece nu mai sunt protejate de oxidare. Tocmai aici constă importanța administrării coenzimei Q10 prin suplimente alimentare.
Deci... cine ar trebui să ia coenzima Q10 și în ce cazuri?
vârstnici, pentru proprietatea sa de a opri îmbătrânirea sau deteriorarea ADN-ului, produsă de radicalii liberi. Se recomandă utilizarea ubichinolului sau a coenzimei Q10H2.
persoanele cu lipsă de energie, oboseală cronică și fibroame dureroase, care sunt cu siguranță cauzate de o deficiență a coenzimei Q10 în mitocondriisportivi, pentru a îmbunătăți performanța și a combate stresul oxidativ care apare în timpul exercițiilor fizice
în cazul bolilor cardiovasculare, infarctului și anginei pectorale, pentru efectul său antioxidant, pentru a încerca să contracareze daunele produse în țesuturi de radicalii liberi.
persoanele cu hipertensiune arterială pentru a îmbunătăți funcția cardiovasculară și tensiunea arterială.
persoanele cu cancer, deoarece coenzima Q10H2 îi protejează de radicalii liberi, care se formează în corpul nostru după tratamentele de chimioterapie și radioterapie
pacienți cu Parkinson sau Alzheimer, pentru care există numeroase studii care demonstrează o îmbunătățire a calității vieții prin administrarea de Ubiquinol 100 mg/zi. S-a descoperit că acești oameni au niveluri foarte scăzute de coenzimă Q10 în creier. (Trebuie subliniat faptul că creierul este organul care are cel mai mult colesterol, iar dacă există niveluri scăzute de coenzima Q10, celulele care fac parte din acesta și sistemul nervos sunt afectate din cauza oxidării lipidelor).
în cazul nivelurilor ridicate de colesterol: Studiile arată scăderi semnificative ale nivelurilor de LDL, deoarece coenzima Q10H2 previne oxidarea colesterolului LDL.
în caz de artrită reumatoidă: datorită coenzimei Q10, inflamația articulațiilor scade în prevenirea migrenelor.
persoanele cu candidoză cronică: Candida albicans este cunoscută că consumă coenzima Q10 în intestinul subțire, dezvoltându-se și înmulțindu-se în detrimentul altor microorganisme care formează flora intestinală.
persoanele supraponderale sau care urmează o dietă, care au adesea niveluri scăzute de ubichinol
pentru a îmbunătăți calitatea și mobilitatea spermei
pentru a îmbunătăți funcția imunitară, astfel încât corpul nostru să ne protejeze mai bine împotriva bolilor pentru a înmuia profunzimea ridurilor pielii, motiv pentru care este utilizat pe scară largă în cremele antirid.
Dacă cineva a fost îngrijorat de toxicitatea coenzimei Q10, studiile clinice care au fost efectuate arată că aceasta nu are nici măcar la doze mari. Și, totuși, s-a constatat că, chiar și în cazul unei supradoze, acest exces este excretat prin bilă din scaun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News