Data publicării:

Beneficiile coenzimei Q10, o moleculă esențială pentru o viață sănătoasă

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la JESHOOTS/ Pexels
Fotografie de la JESHOOTS/ Pexels

Coenzima Q10 sau ubichinolul, este o moleculă esențială pentru viață pe care corpul uman este capabil să o producă pănă la o anumită vârstă.

Corpul uman este capabil să producăcoenzima Q10, dar pe măsură ce îmbătrânim și cu utilizarea unor medicamente, această producție este redusă, provocând dureri musculare, recuperare slabă, scăderea performanței sportive, fertilitate redusă etc.

Prin alimentație putem introduce ubichinona, forma oxidată a ubichinolului. Nivelurile bune de clorofilă introduse odată cu dieta pot promova conversia corectă de la ubichinonă la ubichinol prin expunerea noastră la soare, potrivit unui articol publicat de Tutto Farma.

Dar pentru ce se utilizează mai exact coenzima Q10?

Coenzima Q10 este o moleculă fundamentală pentru mitocondriile celulelor noastre și pentru lizozomi. Mitocondriile sunt organele de unde este produsă energia corpului nostru (ATP) pentru a le menține în viață; când mitocondriile nu funcționează bine apar boli neurodegenerative, boli rare și cancer. 

Bolile cauzate de o funcționare defectuoasă a mitocondriilor sau a lizozomilor pot duce la incapacitatea de a produce energie (ATP) sau la formarea de radicali liberi (ROS), iar aceste boli s-au dovedit acum a fi însoțite de deficiențe de coenzimă Q10 .

Este foarte important de știut că există două tipuri de coenzimă Q10:

Aici lucrurile se complică din moment ce în organismul nostru coenzima Q10 se găsește sub formă de Ubichinonă, pentru a fi folosită ca antioxidant, dar este necesar să o activăm transformând-o în Ubichinol (Q10H2).

Problema este că doar 10% din Coenzima Q10 se transformă în Ubiquinol. Această formă împiedică grăsimile și lipidele să oxideze și să deterioreze celulele și țesuturile, producând inflamații și modificări ale funcționării. 

Corpul nostru transformă Coenzima Q10 în Ubichinol sau Ubichinonă, în funcție de nevoile noastre energetice sau antioxidante.

Coenzima Q10, pe lângă faptul că este produsă în organismul nostru (în ficat, aceeași cale metabolică ca și colesterolul) se obține și din alimente precum pește, carne, broccoli, ouă, nuci, ulei de măsline, portocale. În alimente, însă, se găsește într-o proporție foarte mică, în jur de 10-20 de miligrame. 

Așadar, dacă aveți într-adevăr un deficit de coenzimă Q10, este util să o luați prin suplimente alimentar.

Dintre organele noastre, cele care au cea mai mare coenzimă Q10 sunt inima (care are nevoie de multă energie pentru a bate) și creierul (deoarece este prea mult colesterol, este nevoie de o substanță care să prevină daunele cauzate de oxidarea grăsimilor). 

Odată cu vârsta, producția de coenzimă Q10 se oprește

Se știe că producția sa scade în jur de 25 de ani, iar la 80 de ani sinteza este inexistentă. Din acest motiv celulele se deteriorează lent odată cu vârsta, deoarece nu mai sunt protejate de oxidare. Tocmai aici constă importanța administrării coenzimei Q10 prin suplimente alimentare. 

Deci... cine ar trebui să ia coenzima Q10 și în ce cazuri?

Dacă cineva a fost îngrijorat de toxicitatea coenzimei Q10, studiile clinice care au fost efectuate arată că aceasta nu are nici măcar la doze mari. Și, totuși, s-a constatat că, chiar și în cazul unei supradoze, acest exces este excretat prin bilă din scaun. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel