Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, propus şef al NATO de Joe Biden
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 09 iun 2023, 07:58
WhatsApp
Sursa: Agerpres
Sursa: Agerpres
Joe Biden, preşedintele SUA, a afirmat că poate ar fi timpul ca un britanic să preia şefia NATO, făcând referire directă la Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie. 

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat joi la Washington că va trebui găsit un "consens" pentru desemnarea următorului şef al NATO şi l-a descris pe ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, potenţial candidat, drept "foarte calificat", notează AFP.

"Poate" că un britanic ar putea prelua conducerea Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat preşedintele american, în contextul în care mandatul actualului secretar general, Jens Stoltenberg, se încheie în octombrie.

"Va trebui să găsim un consens în cadrul NATO", a declarat el alături de premierul britanic, Rishi Sunak, conform Agerpres.

NATO, garanţii de securitate pentru Ucraina după război 

Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO, spune că NATO trebuie să ofere garanţii de securitate Ucrainei după războiul cu Rusia, pentru a se asigura că Rusia nu îşi va reloca forţele pentru un alt atac. 

În acelaşi timp, Stoltenberg a menţionat clar că NATO - în baza articolului 5 al Tratatului de la Washington - va oferi garanţii complete de securitate numai membrilor acestei organizaţii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut luna trecută să primească în iulie la summitul Alianţei un "mesaj foarte clar" din partea NATO că ţara sa va putea intra în această alianţă "după război".

De partea sa, Stoltenberg a reiterat sprijinul Alianţei faţă de ambiţiile ucrainene, dar a fost prudent asupra unui calendar de aderare. El a subliniat că prioritatea acum este ca Ucraina să câştige războiul cu Rusia, amintind că, de când a început acest război în februarie anul trecut, Ucraina a primit din partea statelor occidentale un ajutor ce însumează peste 150 de miliarde de dolari, din care 65 de miliarde ajutor militar. A

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?