Ben Oni Ardelean: Slavă Domnului că România s-a trezit la timp. Suntem protejaţi, chiar şi dacă vine "grindina aia mare" cât oul de găină
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Ben Oni Ardelean, la DCNews
Ben Oni Ardelean, la DCNews
Deputatul PNL Ben Oni Ardelean a intrat în dialog cu Răzvan Dumitrescu în cadrul emisiunii "Ce se întâmplă", unde a vorbit, printre altele, despre starea de fapt a României în contextul războiului Rusia-Ucraina, pe fondul unei crize economice tot mai accentuate la nivel mondial.

Cei doi au dezbătut situaţia militară şi economică a României în condiţiile în care, la ora actuală, Ucraina, ţară vecină, este încă sub asediul armatei ruse.

"Criza, clar, este deja acutizată. Discutăm în momentul acesta de criza crizei. Din punctul meu de vedere, războiul acesta este un război care nu se va încheia curând. Ruşii vor fierbe la foc mic Ucraina. Conştientizarea acestui dezastru de către ţările vestice şi de către ţările NATO i-a pus pe jar şi pe cei din vestul Europei dar şi pe americani şi, ca atare, aceştia au pulsat şi au investit rapid în a-i ajuta pe ucraineni, lucru, evident, în avantajul regiunii. Dacă va exista o pace, va fi o pace hibridă, un fel de război îngheţat. E ceva ce Putin îşi doreşte. El vrea să ţină lucrurile în şah, cum le ţine în Osetia, în Transnistria... Asta este intenţia lui. Şi să ştiţi că nu este o tactică nouă inventată de Putin, ci mai multe imperii de-a lungul timpului au practicat-o. Au ţinut teritorii aşa... în zona gri. Noi ar trebui să evităm tocmai această zonă gri. Slavă Domnului că România s-a trezit la timp, am intrat în NATO şi în UE şi avem, să zic, o umbrelă de protecţie" este asigurarea dată de Ben Oni Ardelean. 

"Dar dacă dă o ploaie din aia cu grindină cât oul de găină, mai rezistă umbrela de protecţie?" l-a întrerupt Răzvan Dumitrescu.

"Eu cred că suntem suficient de protejaţi, militar, cel puţin", a spus deputatul.

Dumitrescu: "Dar economic?" 

Ardelean a replicat: "România are un mare avantaj faţă de multe alte state, deşi gradul de împrumut care era mic înainte de pandemie, undeva la 30%, acum suntem undeva la 55% ceea ce e enorm. Italia era la 120%, noi la 30%..."

Din nou, gazda emisiunii "Ce se întâmplă" l-a întrerupt: "Da, dar italienii fac de cinci ori mai multe decât românii cu acelaşi euro împrumutat!"

Ardelean a explicat: "E adevărat. Dar nu suntem la colţ. Mai avem puţină zonă de manevră, e drept, din ce în ce mai mică. Pe de altă parte, eu ceea ce cred e că pe zona aceasta a PNRR-ului este că toate instituţiile statului, indiferent care sunt ele şi care au cele mai mici atribuţii în zona respectivă, să pună osul la bătaie şi să lucreze această chestiune dumnezeieşte, în aşa fel încât să pute, să scoatem toţi banii din PNRR."

Emisiunea completă aici:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel