Beluga-spion a Rusiei botezată după Vladimir Putin a fost găsită moartă
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Foto: Shibby Traveler
Foto: Shibby Traveler
O balenă beluga a fost găsită moartă, iar norvegienii insistă că nu este vorba despre un animal oarecare.

O belugă cunoscută sub numele de Hvaldimir, care a fost văzută pentru prima dată în Norvegia, nu departe de apele rusești, purtând un ham ce a stârnit zvonuri că ar putea fi un spion pentru Moscova, a fost găsită moartă, se arată în The Guardian.

Postul public norvegian NRK a raportat că leșul balenei a fost găsit plutind în golfulețul Risavika din sudul Norvegiei, sâmbătă, de către un tată și fiul său care pescuiau.

Balena era bine cu câteva zile înainte

Beluga, al cărei supranume era o combinație între cuvântul norvegian pentru balenă – hval – și prenumele președintelui rus, Vladimir Putin, a fost ridicată din apă cu macaraua și transportată la un port din apropiere, unde specialiștii au examinat-o.

Biologul marin Sebastian Strand a declarat: „Din păcate, l-am găsit pe Hvaldimir plutind în mare. A murit, dar nu este clar imediat care a fost cauza decesului”. El a adăugat că nu erau vizibile leziuni externe majore pe animal. Strand, care a monitorizat aventurile lui Hvaldimir în ultimii trei ani în numele organizației non-profit Marine Mind din Norvegia, a spus că a fost profund afectat de moartea bruscă a balenei din specia beluga.

„Este absolut îngrozitor,” a spus Strand. „El părea în stare bună [vineri], așa că trebuie doar să aflăm ce s-ar fi putut întâmpla aici”.

Mai multe despre Hvaldimir

Balena de 4,2 metri și 1.225 kg a fost văzută pentru prima dată în aprilie 2019 de către pescari lângă insula nordică Ingøya, nu departe de orașul arctic Hammerfest. Era echipată cu un ham și ceea ce părea a fi un suport pentru o cameră mică și o cataramă marcate cu cuvintele „Equipment St Petersburg”.

Acest lucru a stârnit acuzații că beluga era o „balenă spion”. Experții au spus că marina rusă este cunoscută pentru antrenarea balenelor în scopuri militare.

De-a lungul timpului, beluga a fost observată în apele mai multor orașe de coastă norvegiene și a devenit rapid clar că era foarte blândă și îi plăcea să se joace cu oamenii, a spus NRK.

Marine Mind a declarat pe site-ul său că Hvaldimir era foarte interesat de oameni și răspundea la semnele cu mâna. „Pe baza acestor observații, părea că Hvaldimir a ajuns în Norvegia traversând din apele rusești, unde se presupune că a fost ținut în captivitate,” se spune în comunicat.

Din cauza acestui comportament, mass-media norvegiană a speculat de asemenea că Hvaldimir ar fi putut fi folosit ca „balenă terapeutică” în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel