Belgia, diamantele rusești și furia lui Zelensky. Partidul Verzilor: Nu vrem să finanțăm indirect bombardarea școlilor și spitalelor ucrainene
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay
Anvers este principala destinație pentru exporturile de diamante ale Rusiei. „Am investit 20 de ani în a face comerțul cu diamante mai transparent”.  „Oare chiar vom arunca toate astea pentru a recompensa Dubaiul, care își deschide deja porțile pentru oligarhii ruși? ”

Ținând cont de faptul că Anvers este principala destinație pentru exporturile de diamante din Rusia, diamantele nu sunt cel mai bun prieten al Belgiei în acest moment.

Președintele Zelensky se va adresa parlamentului belgian joi și și-a dezvoltat o reputație formidabilă pentru a aborda frontal și direct adevărurile incomode, fie că asta înseamnă să-i acuze pe germani că preferă interesele de afaceri în detrimentul eticii sau să pună la îndoială de care parte a războiului este premierul ungar Viktor Orbán.

Când vine vorba de Belgia, parlamentarii sunt pregătiți pentru eventualitatea ca fostul comedian să se concentreze asupra continuării importului de diamante brute rusești în orașul belgian Anvers - un comerț care îmbogățește Alrosa, o întreprindere parțial de stat.

În 2021 Rusia a exportat diamante in valoare de 1,8 miliarde de euro în Anvers - Belgia

Este posibil ca diamantele să nu finanțeze războiul în aceeași măsură cu achiziția continuă de petrol și gaze de către Europa, dar nu sunt ceva ce Zelensky își poate permite să ignore.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de diamante brute. Anul trecut, a exportat diamante brute în valoare de 1,8 miliarde de euro în al doilea oraș ca mărime al Belgiei, potrivit guvernului flamand, ceea ce face din Anvers cea mai importantă destinație a exporturilor de diamante din Rusia.

În pachetul anterior de sancțiuni, UE a introdus o interdicție de export pentru o gamă largă de bunuri europene de lux, inclusiv diamante.

Directorii exportatorului rusesc de diamante nu au fost incluși în lista sancțiunilor europene

Marea majoritate a diamantelor rusești sunt extrase de compania rusească ALROSA. Directorul executiv Serghei Sergheevici Ivanov și tatăl său, Serghei Borisovici Ivanov, fost șef de cabinet al președintelui rus Vladimir Putin, sunt deja pe lista sancțiunilor SUA, dar nu și pe cea europeană. În total, Alrosa a spus că a generat 4 miliarde de dolari din vânzarea de diamante brute în 2021, relatează Politico.

SUA au limitat importul de diamante brute din Rusia. ”UE ar trebui să dea exemplu”

Organizația neguvernamentală Justice & Paix vrea acum ca UE să urmeze exemplul.

 „Din motive etice, solicităm interzicerea importului de diamante brute rusești”, a spus Larisa Stanciu de la Justice & Paix. „Comerțul cu diamante este, indirect, o finanțare importantă pentru acest război. Ca lider în democrație și drepturile omului, UE ar trebui să dea exemplu”.

Cererea ONG-ului este susținută de Verzii belgieni, care se află în prezent la guvernare

„Rusia își obține banii din vânzarea de petrol și gaze, dar și din vânzarea de diamante”, a spus deputatul belgian Wouter De Vriendt, care conduce grupul politic Verzilor din parlamentul belgian. „Nu vrem să finanțăm indirect bombardarea școlilor și spitalelor ucrainene”.

Verzii vor ca Belgia să ceară Comisiei Europene să introducă o astfel de interdicție și să-l plaseze pe Serghei Sergheevici Ivanov pe lista de sancțiuni europene.

Jocul cu pietre, interese și război

Astfel de sancțiuni ar redirecționa pur și simplu comerțul către alte centre de diamante din India și Emiratele Arabe Unite, a declarat Tom Neys, purtător de cuvânt al Centrului Mondial al Diamantelor din Antwerp. El susține că sancțiunile au sens doar dacă sunt la nivel mondial.

„Am investit 20 de ani în a face comerțul cu diamante mai transparent”, a spus Neys.

 „Oare chiar vom arunca toate astea pentru a recompensa Dubaiul, care își deschide deja porțile pentru oligarhii ruși?”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel