Data actualizării:
Data publicării:

Belarus va desfășura exerciţii de mobilizare militară la granița de nord cu Ucraina, în regiunea Gomel

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Presedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukasenko
Presedintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukasenko

Belarus va desfăşura exerciţii de mobilizare militară în lunile iunie şi iulie în regiunea Gomel, a informat luni agenţia de presă de stat BelTA, transmite marţi Reuters. 

Regiunea Gomel se învecinează la sud cu Ucraina - în unele porţiuni cu zona de excludere din jurul sectorului unde a avut loc dezastrul nuclear de la Cernobîl -, în timp ce la est se învecinează cu Rusia. În perioada 22 iunie - 1 iulie vor fi organizate exerciţii planificate cu comisariatele militare - agenţii administrative militare - şi cu forţele armate, a informat comisarul militar al regiunii Gomel, Andrei Krivonosov.

'Evenimentele de acest tip sunt organizate în mod tradiţional pentru a creşte pregătirea pentru luptă şi mobilizare a comisariatelor militare şi pentru a îmbunătăţi cunoştinţele militare şi abilităţile practice ale celor responsabili pentru serviciul militar' a declarat Krivonosov.

În perioada 28 iunie - 16 iulie va avea loc pregătirea militară a celor responsabili de serviciul militar pentru formaţiunile de apărare teritorială, a adăugat el.

Aliat apropiat al Rusiei, Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte 'operaţiunea sa specială' în Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru miile de militari ruşi care au invadat Ucraina pe 24 februarie, declanşând o agresiune militară care continuă.

Pe 26 mai, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ordonat crearea unui nou comandament militar pentru zona de sud a ţării, care este situată la graniţa cu Ucraina. 

Citește și - Condamnarea la moarte a fost extinsă în Belarus, în vederea pedepsirii „teroriștilor”

Liderul din Belarus, Alexander Lukaşenko, a aprobat modificări ale codului penal al ţării care ar face ca tentativele de acte de terorism să fie pedepsite cu moartea, au anunţat miercuri agenţiile de presă ruseşti.

Belarusul are deja pedeapsa cu moartea pentru acte de terorism care provoacă pierderi de vieţi omeneşti, pentru crime brutale şi crime multiple.

Parlamentul din Belarus a susţinut extinderea utilizării pedepsei cu moartea după ce activiştii au încercat să saboteze părţi din reţeaua feroviară pentru a îngreuna desfăşurarea forţelor ruseşti în Ucraina.

Rusia a folosit Belarusul, un aliat apropiat, ca punct de pregătire pentru a lansa invazia sa din 24 februarie în Ucraina. Minsk neagă implicarea în conflict, dar recunoaşte că teritoriul său a fost folosit pentru invazie, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Noile norme intră în vigoare în termen de 10 zile de la publicarea lor oficială.

În urma represiunii protestelor antiguvernamentale în masă din Belarus din 2020, uneori, oamenii au fost acuzaţi de terorism pentru infracţiuni care ar fi putut fi considerate anterior drept huliganism.

O persoană a fost acuzată de terorism pentru că a turnat vopsea roşie pe maşina unui judecător, iar o alta pentru că a aruncat o piatră în fereastra unui procuror. Vezi articolul aici!

Citește și - Lukașenko acuză Occidentul că pune la cale împărțirea Poloniei

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko s-a declarat îngrijorat de ceea ce a numit acţiuni ale Occidentului pentru a "dezmembra" Ucraina şi a acuzat Polonia că vrea să pună mâna pe partea de vest a acestei ţări, relatează Reuters.

El nu a oferit nicio dovadă în sprijinul afirmaţiilor sale.

"Ceea ce ne îngrijorează este că ei sunt pregătiţi, polonezii şi NATO (...), să ia vestul Ucrainei, aşa cum a fost înainte de 1939", a spus Lukaşenko în timpul unei întâlniri televizate cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Lukaşenko, un aliat apropiat al lui Putin, Kievul ar trebui să ceară ajutor, în cele din urmă, pentru prevenirea confiscării vestului Ucrainei.

Moscova a sugerat în trecut că Polonia încearcă să stabilească un control asupra teritoriilor istorice poloneze din Ucraina, acuzaţie despre care Varşovia spune că este o dezinformare.

Polonia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei, trimiţând arme peste graniţă şi primind peste trei milioane de refugiaţi ucraineni.

Belarus a declarat în martie că forţele sale armate nu iau parte la ceea ce Moscova numeşte "operaţiunea specială" din Ucraina, dar a servit drept rampă de lansare pentru ca Rusia să trimită mii de soldaţi peste graniţă la 24 februarie.

Conform unui pact de neagresiune semnat în 1939 chiar înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au împărţit Polonia între ele. Cea mai mare parte a teritoriului ocupat de Moscova este acum fie în Belarus, fie în Ucraina, în timp ce Kaliningradul este o enclavă a Rusiei. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel