Beke Istvan, arestat preventiv. Ce au descoperit anchetatorii
Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila. Cetăţeanul român de etnie maghiară fusese reţinut de procurorii DIICOT pentru că a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestaţia de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.
Decizia nu este definitivă, dar este executorie. Beke Istvan Attila va fi dus în arest. El a fost reţinut marţi de procurorii DIICOT, în jurul orei 04:00. Este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de tentativă la infracţiunea de acţiuni împotriva ordinii constituţionale şi nerespectarea regimului materiilor explozive privind prevenirea şi combaterea terorismului. Bebe Istvan a fost adus apoi la sediul DIICOT din Bucureşti, unde a fost audiat mai multe ore de către procurori, după care a fost prezentat în faţa unui judecător de la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă.
Beke Istvan este membru marcant al extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenţă îndreptate împotriva cetăţenilor români şi a bunurilor acestora, a dezideratului de îngreunare şi împiedicare a autorităţilor române în actul de exercitare a puterii de stat în zona aşa-zisului 'Ţinut Secuiesc'. Sunt date că el şi-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele şi instrumentele necesare confecţionării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenţiona să-l detoneze în public, pe raza localităţii Târgu Secuiesc, pe parcursul desfăşurării manifestaţiei prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.
[citeste si]
"Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii", susţine DIICOT într-un comunicat de presă.
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, la percheziţiile efectuate de procurori au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre şi care sunt interzise pentru deţinere. Au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere, au mai menţionat sursele citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News