Data actualizării:
Data publicării:

Beijingul pedepsește 27 de autori pentru ilustrațiile „urâte” din manualele de matematică. Vocile naționaliste din China dau vina pe Occident

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Autoritățile chineze au pedepsit 27 de autori pentru publicarea unui manual de matematică care a devenit viral din cauza ilustrațiilor sale „tragic de urâte”.

O investigație de luni de zile efectuată de un grup de lucru al Ministerului Educației a constatat că cărțile „nu erau frumoase”, iar unele ilustrații erau „destul de urâte” și nu „reflectau în mod corespunzător imaginea însorită a copiilor Chinei”, scrie The Guardian.

Cărțile de matematică au fost publicate de People’s Education Press cu aproape 10 ani în urmă și au fost folosite în școlile primare din toată țara. Acestea au devenit virale în mai, după ce un profesor a publicat fotografii cu ilustrațiile din interior, inclusiv oameni cu fețe distorsionate și pantaloni bombați, imagini de băieți care prind fustele fetelor și cel puțin un copil cu un tatuaj, aparent, pe picior.

Utilizatorii rețelelor de socializare au fost în mare măsură amuzați de ilustrații, dar mulți naționaliști le-au criticat pentru că ar discredita cultura Chinei, speculând că sunt opera deliberată a infiltraților occidentali în sectorul educației.

Meme-urile au fost distribuite masiv, stânjenind partidul comunist și autoritățile educaționale care au anunțat o revizuire a tuturor manualelor „pentru a se asigura că respectă direcția politică corectă și orientarea valorică corectă”.

Într-un comunicat de presă comunicat luni, autoritățile din domeniul educației au declarat că 27 de persoane au fost găsite că „și-au neglijat îndatoririle și responsabilitățile” și au fost pedepsite, printre care președintele editurii, căruia i s-au acordat demerite oficiale, care pot afecta statutul unui membru de partid și angajarea viitoare. Redactorul-șef și șeful biroului de editare al departamentului de matematică au primit, de asemenea, demerite și au fost demiși din funcții.

Declarația spunea că ilustratorii și designerii au fost „lucrați în consecință”, dar nu au oferit detalii. Ei și studiourile lor nu vor mai fi angajați la proiectarea manualelor.

Confruntare explozivă în noiembrie: Putin și Xi Jinping, față-n față cu Zelenski și Biden

ladimir Putin şi Xi Jinping ar trebui să ia parte la summitul G20, unde vor sta față în față cu Volodimir Zelenski și Joe Biden.

Preşedinţii Rusiei Vladimir Putin şi Chinei Xi Jinping sunt amândoi aşteptaţi să ia parte la summitul G20 din insula Bali în noiembrie, potrivit preşedintelui Indoneziei Joko Widodo, citat vineri de DPA.

"Xi Jinping va veni. Preşedintele Putin mi-a spus de asemenea că va veni", a declarat Widodo pentru Bloomberg într-un interviu publicat vineri.

Indonezia deţine în prezent preşedinţia G20. Widodo l-a invitat pe Putin, dar Kremlinul nu a confirmat până acum planurile liderului rus. Bloomberg nu a putut obţine iniţial confirmarea planurilor legate de participarea lui Putin şi a lui Xi din surse ruse şi chineze.

Participarea lui Putin la summit este considerată problematică în Occident, pe fondul invaziei Ucrainei de către Rusia şi mai multe ţări au exprimat îndoieli legate de venirea lor dacă Putin ar lua parte personal. Preşedintele ucrainean Volodimir Zeklenski a fost de asemenea invitat.

China se confruntă de asemenea cu tensiuni crescute cu SUA, exacerbate de vizita recentă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor americane Nancy Pelosi în Taiwan, urmată de o delegaţie a Congresului SUA în vizită la Taipei. Beijingul a numit aceste acţiuni drept provocări şi a lansat manevre militare pe scară largă în jurul republicii insulare democratice ca răspuns.

Indonezia este interesată de comerţ şi investiţii şi nu caută să se alăture niciunui bloc, a declarat Widodo pentru Bloomberg. "Indonezia vrea să fie prietenă cu toată lumea", a insistat el. "Nu avem probleme cu nicio ţară", a adăugat el.

Agenţia Reuters transmite de asemenea citând declaraţia făcută vineri de un vechi consilier al preşedintelui indonezian că liderii chinez şi rus Xi Jinping şi Vladimir Putin vor participa la summitul G20 din insula indoneziană Bali în luna noiembrie.

Andi Widjajanto, fost secretar de cabinet şi consilier neoficial al preşedintelui Joko Widodo, cunoscut popular ca Jokowi, a declarat pentru Reuters că cei doi lideri se vor alătura summitului.

"Jokowi mi-a spus că Xi şi Putin plănuiesc amândoi să participe în Bali", a declarat Widjajanto, care conduce Institutul Naţional de Rezilienţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel