Data actualizării:
Data publicării:

Beijingul interzice IPhone-urile în rândul oficialilor guvernamentali. Acțiunile Apple au scăzut cu o valoare mai mare decât tot PIB-ul Ungariei

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Economie
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels
Acțiunile Apple au scăzut pentru a doua zi consecutivă, după informații conform cărora oficialilor guvernamentali chinezi li s-a interzis să folosească iPhone-uri.

Evaluarea bursieră a companiei a scăzut cu peste 6%, sau aproape 200 de miliarde de dolari, în ultimele două zile. China este a treia piață ca mărime a gigantului tehnologic, reprezentând 18% din veniturile sale totale anul trecut, scrie BBC. De asemenea, este locul în care majoritatea produselor Apple sunt fabricate de cel mai mare furnizor - Foxconn.

Pierderile de 200 de miliarde de dolari pe bursă reprezintă un șoc pentru compania americană. Apple a pierdut, în doar două zile, o valoare echivalentă cu întregul PIB al Ungariei, care în 2021 era de 181.8 miliarde de dolari.

Wall Street Journal a raportat miercuri că Beijingul a ordonat oficialilor agențiilor guvernamentale centrale să nu aducă iPhone-uri la birou.

A doua zi, Bloomberg News a raportat că interdicția poate fi impusă și lucrătorilor din companiile de stat și agențiile susținute de guvern. Rapoartele au venit înainte de lansarea iPhone 15, care este de așteptat să aibă loc pe 12 septembrie.

Nu a existat o declarație oficială din partea guvernului chinez ca răspuns la știrile venite pe surse. Apple are cea mai mare evaluare bursieră din lume, situându-se la aproape 2,8 trilioane de dolari. Acțiunile unora dintre furnizorii Apple au scăzut și ele.

Qualcomm, cel mai mare furnizor de cipuri pentru smartphone-uri din lume, a scăzut joi cu peste 7%. Acțiunile companiei SK Hynix din Coreea de Sud au fost cu aproximativ 4% mai mici vineri.

Rapoartele au venit pe măsură ce tensiunile dintre Washington și Beijing rămân ridicate. Anul acesta, Washingtonul, împreună cu aliații săi, Japonia și Țările de Jos, au restricționat accesul Chinei la unele tehnologii cu cipuri.

China a ripostat prin restricţionarea exporturilor a două materiale cheie pentru industria semiconductoarelor. Se pare că Beijingul pregătește, de asemenea, un nou fond de investiții de 40 de miliarde de dolari pentru a-și stimula industria de fabricare a cipurilor.

Săptămâna trecută, în timpul vizitei secretarului american pentru Comerț, Gina Raimondo, la Beijing, gigantul tehnologic chinez Huawei și-a dezvăluit în mod neașteptat smartphone-ul Mate 60 Pro. Vineri, compania a lansat prevânzarea modelului Pro+.

Firma de cercetare tehnologică din Canada, TechInsights, a declarat că telefonul conținea un nou procesor 5G Kirin 9000s, dezvoltat pentru Huawei de cel mai mare producător de cipuri din China, SMIC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel