Data publicării:

Bei cafeaua înainte sau după micul dejun? Momentul, foarte important pentru sănătate

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Momentul în care bem cafeaua de dimineaţă, înainte sau după micul dejun, este foarte important pentru sănătatea organismului.

Cercetătătorii de la Centrul pentru Nutriţie, Exerciţiu şi Metabolism, de la Universitatea din Bath (Marea Britanie) spun că descoperirea lor va avea un mare impact asupra comportamentului de consum.

„Ştim că mulţi dintre noi ne trezim dimineaţa şi, înainte de a face orice altceva, intuitiv consumăm cafea, pentru a ne simţi mai puternici. Până acum am avut cunoştinţe limitate despre momentul oportun de a o consuma‟, remarcă profesorul James Betts, citat de clickpentrufemei.ro.

Astfel, spune cercetătorul, cafeaua consumată înainte de micul dejun ar creşte nivelul zahărului în sânge. 

„Majoritatea alimentelor consumate la micul dejun sunt bogate în carbohidraţi (care adesea conţin şi zahăr). Recomand consumul iniţial de alimente care nu conţin zahăr sau carbohidraţi, apoi consumul de cafea. În cazul în care îţi place să consumi carbohidraţi la micul dejun, nu consuma cafea cu cel puţin o oră înainte‟, sfătuieşte cercetătorul.

Poţi fi dependent de cafea? 

„S-ar putea să nu aveți nevoie de dezintoxicare, dar, la fel ca și drogurile mai dure, cofeina poate crea dependență. Dacă încercați să renunțați, se instalează simptomele de sevraj: greață, epuizare, dificultăți de concentrare. Puteți deveni mai iritabil și pot urma dureri de cap dureroase. Acestea sunt vești proaste pentru cei peste 80% dintre americanii care consumă cofeină în fiecare zi.

Cofeina ajunge direct la creier, unde se blochează în locul unei substanțe chimice naturale, similare din punct de vedere structural, pe care corpul nostru o produce în mod natural, numită adenozină. Adenozina este cea care vă face să vă simțiți somnoros după o zi plină. Dar dacă receptorii celulari care primesc de obicei adenozina sunt ocupați să manipuleze cofeina, rămâi treaz și alert. Așa te prinde cofeina”, a explicat medicul Vasi Rădulescu.

„Există vești bune pentru cei care suferă de dependența de cofeină. Dacă poți rezista o săptămână sau două fără cofeină, creierul se resetează și poți sta liniștit știind că sevrajul a trecut”, a precizat medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel