Urmărește emisiunea live
Becali, printre puținii oameni de afaceri care fac milostenie în România. Alfred Bulai: Pe multe nu le face în mod public. Asta face un sponsor adevărat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Alfred Bulai a vorbit despre mecenatul lui Gigi Becali.

Alfred Bulai și Val Vâlcu au discutat despre sprijinul financiar pe care marii oameni de afaceri îl oferă în diferite domenii, pentru a susține dezvoltarea acestora. În acest sens, sociologul Bulai a dat exemplul lui Gigi Becali din România:

„La noi, culmea, teatrul e în criză. Primarii s-au pus cu toporul. Cu două-trei excepții, nu știu cum să saboteze“, a spus Val Vâlcu.

„E în funcție de nivelul intelectual al primarilor, totuși. Îmi aduce aminte de Marin Preda, de replicile celebre cu ce e cu femeile alea dezbrăcate pe clădiri? Era vorba de niște basoreliefuri. Ăsta e nivelul, dar îmi aduc aminte, prima dată când am fost în Anglia am stat în Londra câteva zile și m-am uitat la un afiș dintr-o stație de autobuz. Era lista cu spectacole de săptămâna aia la toate cele 42 de teatre din acel cartier“, a spus Alfred Bulai.

„Cineva punea lista aia, probabil municipalitatea, deci era susținut într-o formă sau alta, așa cum e susținută mass-media în Occident. În Elveția, spre exemplu, sunt finanțate direct ziarele“, a adăugat Val Vâlcu.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  "Au cumpărat filme vechi și apoi au trecut la desene animate". Bulai a renunțat la Netflix: Calitate net inferioară

„Adevărat! Pe de altă parte ai mecenat în sensul autentic al cuvântului. Sunt foarte mulți care sponsorizează producții de teatru, actori, spectacole, expoziții, pentru că există acest model. Din păcate, în România modelul e mai mult pe biserici, că, na, așa s-a cultivat, dar e bine că există. Ideea că se dau bani pentru comunități și că e sprijin dezinteresat este un lucru foarte mare“, a completat Alfred Bulai.

„Și industriașii care operează în România or da, dar dau la ei în țară, că 80% sunt multinaționale...“, a spus, ironic, Val Vâlcu.

„Un chip de mecenat este cel al lui Becali. El are multe chestii pe care le face și nu le face în mod public. Asta face un sponsor adevărat, deși făcea și el pe vremuri, dar probabil că ai lui copii vor continua politica și vor da și dincolo de spațiul religios și spitalicesc. Marii milionari americani, dacă îi cunoșteai, în secolul al XIX-lea, pe lângă ei Becali este un erudit. Hai să fim serioși! Făceau recepție cu calul, că erau cowboy“, a concluzionat, la emisiunea Nod în Papură, sociologul Alfred Bulai.

Bulai, scenă surprinsă în Herăstrău: "L-am văzut pe Năstase băgat în tufiș de un coleg din PSD să nu-i vadă lumea"

Cultul recunoașterii meritelor nu există în România, spun Vâlcu și Bulai în emisiunea „Nod în papură”, dându-l exemplu pe fostul premier Adrian Năstase.

„Societatea românească nu este foarte pregătită să accepte mecenatul. În momentul în care cineva dă bani, ar trebui să aibă o anumită recunoaștere...”, a transmis sociologul Alfred Bulai.

„Tu vorbești de bani de mecenat... nu există recunoaștere pentru cei care au făcut bine în politică. În perioada Năstase, 2000-2004, zbârnâia România, mergeau toate. A terminat autostrada București-Cernavodă în doi ani. Noi vorbim de patru ani pentru o fâșie în jurul Bucureștiului pe aici prin câmpie.

Năstase nu a fost bun! Deci nu este recompensată chestia asta prin vot, nu mai vorbim de alt tip de recunoștință...”, a răspuns Val Vâlcu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel