Becali, din nou în fața completului care l-a condamnat la închisoare
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp

Gigi Becali va ieși, luni, pentru prima dată din închisoare, pentru a se prezenta în faţa instanţei supreme, unde se judecă ultimul termen din dosarul "Valiza". Acelaşi complet care a decis condamnarea latifundiarului din Pipera în dosarul schimbului de terenuri judecă şi cazul “Valiza”.

Completul de cinci judecătorii de la ÎCCJ, format din   preşedintele Livia Stanciu şi judecătorii Francisca Maria Vasile, Săndel Lucian Macavei, Ionuţ Mihai Matei şi Rodica Cosma, decide, astăzi, în recursul procurorilor DNA în dosarul “Valiza”, care cer închisoare cu executare pentru Gigi Becali.

În 1 aprilie 2012, un complet de trei judecători al instanţei supreme a decis, cu două voturi pentru şi unul împotrivă, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă şi Radu Gheorghe Marino în acest dosar, apreciind că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii de corupţie.

În cazul "Valiza”, Gigi Becali riscă alţi 5 ani de închisoare pentru dare de mită.

Care este strategia avocaților

"Strategia noastră e de a combate recursul procurorului, pentru că soluţia instanţei de fond e aceea de achitare. Am vorbit de strategia în acest dosar, de a lămuri lucrurile şi în faţa completului de 5 judecători, în sensul că acea faptă pretins infracţională, potrivit reglementărilor internaţionale ratificate de Ro în 2002, nu constituie infracţiune de dare de mită. Soluţia de achitare e fundamentată pe această teorie. Există convenţii internaţionale, referitoare la corupţia activă în sectorul privat, potrivit acestora, această faptă nu constituie infracţiune de dare de mită", a declarat la România TV Bogdan Vlad, avocatul lui Gigi Becali.

Reprezentanţii instanţei supreme au declarat, pentru Mediafax, că pentru termenul de luni, 27 mai, Gigi Becali a fost citat la Penitenciarul Rahova, unde este încarcerat, din 20 mai, după ce a fost condamnat definitiv, tot de către ICCJ, la trei ani de închisoare cu executare într-un alt dosar, cel al schimbului de terenuri cu MApN.

Pentru ce este acuzat Gigi Becali

Procurorii DNA l-au trimis pe Gigi Becali, în decembrie 2008, în judecată în dosarul "Valiza", latifundiarul din Pipera fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, Gigi Becali ar fi promis fiecărui jucător al clubului “Gloria 1922 Bistriţa” sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro. Acești bani erau promiși pentru ca fotbaliștii să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, celor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti, din 12 mai 2006.

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la “Universitatea Cluj” aflaţi pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal. Ca și în cazul precedent, fiecare “student” urma să primească aproximativ 100.000 de euro pentru a-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, a-şi apăra corect şansele şi pentru a câştiga meciul cu “CFR 1907 Cluj”, potrivit DNA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel