Data publicării:

BEC clarifică regulile de vot pentru românii din străinătate la alegerile prezidențiale din 2024

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO cu rol ilustrativ: Inquam Photos / Alexandra Pandrea
FOTO cu rol ilustrativ: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit că românii din străinătate care au aprobată atât cererea de vot prin corespondență, cât și cea pentru votul la o secție de votare la alegerile prezidențiale din 2024 vor fi înscriși doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență.

Citește și: Unde putem vota la alegerile prezidențiale și parlamentare

Românii cu domiciliul sau reședința în străinătate care s-au înscris atât pentru votul prin corespondență, cât și pentru votul la o secție de votare la alegerile prezidențiale din 2024, vor fi înregistrați exclusiv în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență, conform unei decizii recente a Biroului Electoral Central (BEC).

Duminică, BEC a emis o hotărâre care stabilește modul de aplicare a prevederilor din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Președintelui României. Această decizie asigură o abordare unitară pentru înscrierea cetățenilor români aflați în străinătate în listele electorale permanente și în cele pentru votul prin corespondență.

Conform deciziei BEC, în situația în care un alegător român din străinătate are aprobate atât cererea de vot prin corespondență, cât și pe cea de vot la o secție de votare, acesta va figura doar în lista electorală permanentă pentru votul prin corespondență.

Procedura de înscriere pentru votul prin corespondență la alegerile prezidențiale s-a încheiat pe 10 octombrie. Potrivit datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), între 1 aprilie și 10 octombrie, 6.916 români din străinătate s-au înregistrat pentru a vota prin corespondență, în timp ce 6.751 de cetățeni au ales varianta votului la o secție de votare din străinătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel