BEC a transmis cum și când va fi stabilită ordinea de înscriere pe buletinele de vot
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Inquam Photos / Alexandra Pandrea
Biroul Electoral Central a hotărât, miercuri, faptul că preşedinţii Birourilor electorale de circumscripţie vor decide ordinea de înscriere pe buletinele de vot pentru alegerile locale prin tragere la sorţi făcută din momentul constatării rămânerii definitive a candidaturilor până cel mai târziu pe 11 mai 2024, ora 23:59.

Conform BEC, ordinea rezultată va fi scrisă într-un proces-verbal.

În prima etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinele de vot sunt introduse următoarele formaţiuni politice:

'a) partidele politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi sau care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior;

b) organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cu reprezentare parlamentară;

c) alianţele politice şi alianţele electorale alcătuite exclusiv din partide politice care au ca membri cel puţin 7 senatori sau 10 deputaţi, partide politice care au obţinut reprezentare parlamentară la scrutinul anterior şi/sau organizaţii ale cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale cu reprezentare parlamentară.

În a doua etapă a tragerii la sorţi pentru stabilirea ordinii de înscriere pe buletinele de vot sunt incluse partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele politice şi alianţele electorale care participă în alegerile locale şi care nu au fost incluse în prima etapă.

Candidaturile independente se înscriu pe buletinele de vot în patrulatere distincte, în partea finală, în ordinea înregistrării', mai arată BEC.

BEC: Primarii stabilesc locurile pentru afişaj electoral şi amplasarea de panouri electorale distincte pentru alegeri

De asemenea, Biroul Electoral Central a hotărât că primarii vor stabili locuri speciale pentru afişaj electoral. Totodată, vor asigura amplasarea de panouri electorale separate pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European, dar şi pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale. 

Conform BEC, decizia în acest sens a fost adoptată în aplicarea prevederilor art. 40 din Legea nr. 33/2007 cu privire la organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European şi ale art. 79 din Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, dar şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 despre Statutul aleşilor locali, precum şi ca urmare a solicitărilor de clarificare primite de către Biroul Electoral Central. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel