BCU „Carol I” – Rememorează importanța lunii mai în cultura română
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” București, instituție coordonată de Ministerul Educației și condusă de Conf. univ. Mireille Rădoi, subliniază într-un comunicat importanța mai multor evenimente care au avut un impact semnificativ asupra culturii române. 

130 de ani de la înființarea Fundației Universitare „Carol I”, în prezent Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București

Pe data de 3 mai s-au împlinit 130 de ani de la momentul în care Majestatea Sa Carol I adresa, președintelui Consiliului de Miniștri, Ioan Emanoil Florescu, scrisoarea prin care îi cerea să propună în Parlament un proiect de lege „pentru a procura studenților un loc de întrunire, cu o bibliotecă totdeauna deschisă”. Împărtășind același sentiment al datoriei de a sprijini educația tinerimii române, rememorăm mesajul ctitorului Fundației Universitare „Carol I”.

„Scumpul Meu Președinte al Consiliului,
Urmând pilda bunilor Domni din trecut și spre amintirea faptelor împlinite în acest pătrat de veac, vroim a înființa un așezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultățile din Țară, al cărui scop va fi de a procura studenților un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu; de a veni în ajutorul acelora dintre dânșii care întreprind lucrări speciale sub direcțiunea profesorilor lor, sau pentru tipărirea tezelor; cum și de a da subvențiuni acelora cari, din lipsă de mijloace, ar fi siliți să întrerupă studiilor lor în dauna culturei generale a Țării [...]. Așezământul va purta numele de „Fundația Universitară Carol I”.
Dorința Noastră, a Reginei și a Principelui Moștenitor, este ca această fundațiune să contribuie a întări frăția printre tinerimea universitară și a hrăni simțământul patriotic care înalță sufletul ei [...].
În București, 3 mai 1891”

197 de ani de Oda Bucuriei 


„În 7 mai 1824 se asculta pentru prima dată una dintre cele mai frumoase bijuterii ale muzicii clasice: Oda Bucuriei sau Simfonia a IX-a, dirijată de Ludwig van Beethoven la Viena. Actualul imn oficial al Uniunii Europene, renumit și pentru grandiosul final coral pe versurile poetului Friedrich Schiller, fiind ultima simfonie completă a marelui compozitor, este considerată de critici drept cea mai importantă piesă muzicală scrisă de Ludwig van Beethoven.”

8 mai 1972 – A fost inaugurat Muzeul Național de Istoriei a României

„Muzeul Național de Istorie a României a fost înființat în anul 1970 şi este cel mai important muzeu de istorie şi arheologie din țara noastră aici fiind expuse cele mai faimoase tezaure ale poporului român.
Aici pot fi admirate obiecte cu valoare istorică ce ilustrează evoluțiile culturale înregistrate de-a lungul tuturor epocilor istorice în spațiul geografic și etnografic românesc.

Muzeul își are sediul în fostul Palat al Poștelor (construit între anii 1894-1900) de pe Calea Victoriei nr. 12 ”

De ce se sărbătorește Ziua Europei pe 9 mai?

În fiecare an, de Ziua Europei sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Declarația rostită la 9 mai 1950 de Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, a rămas înscrisă în istoria construcției europene drept „Declarația Schuman”, considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Această propunere stabilește noi forme de cooperare instituțională în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între Națiunile Europei.

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință.” Declarația Schuman.

126 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga 

„Poetul Lucian Blaga s-a născut la 9 mai 1895, în satul Lancrăm din județul Alba. Copilăria sa a stat, după cum el însuși mărturisește, „sub semnul unei fabuloase absențe a cuvântului”, autodefinindu-se „mut ca o lebădă”, deoarece viitorul poet nu a vorbit până la vârsta de 4 ani.
Lucian Blaga a decedat în 6 mai 1961 la Cluj-Napoca.”

Jurământul lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen

Pe 10 mai 1866, principele Carol de Hohenzollern Sigmaringen, întemeietorul Fundațiunii Universitare „Carol I”, intră în București pentru prima dată și depune jurământul înaintea Adunării Constituante fiind proclamat domnitor al României, sub numele de Carol I.

10 mai 1877, prin votul unanim al corpurilor legiuitoare, Carol I proclamă solemn independența României față de Imperiul Otoman.

10 mai 1881, România este proclamată ca regat, iar Carol I este încoronat ca Rege al României. Astfel , festivitatea prilejuită de 10 mai devine simbolul Monarhiei române” arată un comunicat exclusiv al BCU „Carol I” București. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel