BCE, anunţ despre dobânzi. Cât trebuie să fie inflaţia, ca dobânzile să nu mai crească
Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, a anunţat până când vor creşte dobânzile.
Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor până când inflaţia va reveni la ţinta sa de 2%, a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat grupului media german Funke Mediengruppe, transmite Reuters.
Este cel mai puternic angajament al şefului BCE de până acum privind lupta contra inflaţiei, care a atins luna trecută un nou maxim istoric, de 8,6%, în pofida sporirii temerilor unei recesiuni în blocul comunitar, din cauza efectelor războiului din Ucraina. Este un nivel al inflaţiei de peste patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%.
"Vom majora dobânzile atât timp cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră", a declarat Lagarde.
Joi, Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor, pentru prima dată în ultimii 11 ani, indicând că ar putea urma noi creşteri în 2022, şi a anunţat un nou program de achiziţionare de bonduri, pentru a ţine sub control costurile de împrumut ale celor mai îndatorate state din zona euro.
Consiliul guvernatorilor BCE a decis majorarea cu 50 de puncte de bază a ratei dobânzii la facilitatea de depozit, la zero, de la minus 0,50%, într-un efort de a reduce nivelul record al inflaţiei în zona euro. De asemenea, au fost majorate cu 50 de puncte de bază rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală, până la nivelurile de 0,50% şi, respectiv, 0,75%.
"La viitoarele reuniuni ale Consiliul guvernatorilor BCE, o normalizare suplimentară a ratelor dobânzilor va fi adecvată. Decizia semnificativă de joi, de a renunţa la ratele negative ale dobânzii, permite Consiliului guvernatorilor BCE să facă o tranziţie spre o abordare a deciziilor de politică monetară la fiecare şedinţă în parte", se arată în comunicatul instituţiei cu sediul la Frankfurt, scrie Agerpres.
Economistul Adrian Mitroi, sfaturi pentru români, în timp de criză: În Turcia inflația este 70%. În țara noastră, nu vom ajunge ca în 1990
„Prima mea recomandare este ca românii să nu facă pariuri pe condiții macroeconomice, care sunt perdante absolut întotdeauna. Recomandarea mea este să pleci de la ce ai nevoie să faci cu banii, nu să te raportezi la randament. Dacă trebuie bani pentru un avans de casă, de exemplu, și cumperi în mod sacadat, temporizat, euro, ca să îți faci cei 10.000 de euro de avans, atunci e în regulă. Dacă planifici o excursie, undeva unde îți vor trebui dolari, să zicem că e în regulă. Dar nu aș sugera mutări semnificative de pe o monedă pe alta.
Teoria finanțelor personale la care ținem foarte mult este managementul finanțelor personale, nu al randamentului finanțelor. Deci sfatul meu este să îți plătești datoriile, poate mai scumpe decât randamentul depozitelor. Asta ar putea fi o soluție din care să faci foarte mulți bani - să îți plătești datoriile, taxele, să fii mai eficient energetic.
A doua recomandare este că nu aș sugera vânzarea, pentru cei cu investiții bursiere sau imobiliare. Chiar dacă sunt scăzute în valoare, au modele bune de business, de afaceri. Nu aș recomanda nicio vânzare intempestivă”, a declarat analistul economic Adrian Mitroi. CITEŞTE MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News