Băuturile carbogazoase italiene sunt în pericol din cauza lipsei de dioxid de carbon
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 27 iul 2022, 14:48
WhatsApp
Băuturile carbogazoase italiene sunt în pericol din cauza lipsei de dioxid de carbon - Foto Pexels
Băuturile carbogazoase italiene sunt în pericol din cauza lipsei de dioxid de carbon - Foto Pexels
Producătorii italieni de băuturi carbogazoase se confruntă cu o lipsă de dioxid de carbon alimentar în mijlocul verii, în contextul în care unii producătorii de CO2 au redus producţia ca răspuns la creşterea costurilor la energie, transmite Reuters. 

Dioxidul de carbon (CO2) alimentar este un gaz secundar produs de companiile din chimie în procesul de fabricaţie a îngrăşămintelor din azot. Însă marii producători din domeniul chimiei şi-au redus operaţiunile în contextul creşterii costurilor la energie. Printre aceste firme se numără şi grupul norvegian Yara, care a decis să oprească producţia de azot şi uree la fabrica sa din Ferrara, nordul Italiei.

'Furnizorii noştri ne-au informat că au probleme în a găsi CO2 pentru că operaţiunile fabricii de la Ferrara au fost reduse din cauza costurilor mari cu energia', a declarat Alberto Bertone, directorul producătorului italian de apă minerală Acqua Sant'Anna.

Acqua Sant'Anna a fost nevoit să îşi suspende o parte din producţia obişnuită

Al treilea jucător de pe piaţa de ape minerale din Italia, Acqua Sant'Anna a fost nevoit să îşi suspende o parte din producţia obişnuită ca răspuns la diminuarea livrărilor de CO2, a spus Alberto Bertone.

'Uneori am reuşit să găsim anumite livrări de CO2 în Europa dar sarcina devine din ce în ce mai dificilă deoarece mulţi colegi din industrie se confruntă cu o problemă similară', a adăugat Bertone. Dacă iniţial nu s-a confruntat cu probleme în aprovizionarea cu CO2, producătorul de ape minerale Sanpellegrino, parte a grupului elveţian Nestle, este acum forţat şi el să îşi reducă producţia.

Sanpellegrino Group informează că a sesizat o scădere a livrărilor de dioxid de carbon...

'Cu privire la problemele cu care se confruntă companiile din sectorul băuturilor din cauza lipsei de CO2, Sanpellegrino Group informează că a sesizat o scădere a livrărilor de dioxid de carbon şi a luat măsuri pentru a-şi ajusta producţia', a informat compania într-un comunicat de presă.

Assobibe, Asociaţia care îi reprezintă pe producătorii italieni de băuturi carbogazoase, şi care numără printre membri săi companii precum Coca-Cola şi PepsiCo, vorbeşte de o situaţie care este agravată de explozia sezonieră a cererii pentru băuturi răcoritoare în lunile de vară.

Îngrijorări cu privire la situaţia actuală de pe piaţa de CO2

'Un număr crescut de producători de buturi, inclusiv firme mari şi medii, şi-au exprimat îngrijorările cu privire la situaţia actuală de pe piaţa de CO2. Este greu de spus dacă unele băuturi vor dispărea, temporar, de pe rafturile magazinelor. Însă, la un anumit moment, companiile ar putea fi obligate să facă o alegere', a declarat preşedintele Assobibe, Giangiacomo Pierini.

Acesta este şi director la compania de îmbuteliere Coca-Cola HBC şi a precizat că în prezent firma sa nu se confruntă cu probleme la fabricile din Italia unde îşi produce o parte din dioxidul de carbon de care are nevoie, iar furnizorii săi au livrat cantităţile convenite, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?