Data actualizării:
Data publicării:

Băutura care combate pierderea memoriei. Ce legătură există între intestine și creier

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Mentatdgt
Foto Ilustrativ/Pexels Mentatdgt

Dacă doriți să vă îmbunătățiți memoria și să vă păstrați cât mai mult timp puterea de memorare, atunci există o băutură pe care ar trebui să o adăugați la dieta dumneavoastră: o băutură din lapte fermentat.

Alegeri prezidentiale 2024

Un studiu recent apărut în Nutritional Neuroscience arată că produsele lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, laptele fermentat și băuturile din zer fermentat, conțin culturi probiotice pot aduce beneficii organismului în diverse moduri, inclusiv în cazul pierderii memoriei, potrivit publicației Descoperă.

În cadrul studiului au fost analizați adulți cu vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, cărora li s-a cerut să consume în mod regulat o „băutură fermentată pe bază de lapte”.

În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că, de fapt, consumul unei băuturi fermentate din lapte „crește prezența anumitor microorganisme în intestin și îmbunătățește memoria la adulții sănătoși”.

”Un intestin dezechilibrat poate trimite semnale către creier”

„Nu este surprinzător faptul că studiul a stabilit că un consum de băuturi lactate fermentate, care conțin probiotice, a avut un impact pozitiv asupra funcțiilor cerebrale, cum ar fi memoria.

Din cauza conexiunii dintre axa intestin și creier, microbiomul nostru intestinal și sistemul nervos se influențează reciproc foarte mult, atât în mod pozitiv, cât și negativ”, spune Paulina Lee, nutriționist.

„Creierul și intestinul nostru au acest mod de a vorbi unul cu celălalt, iar schimbările în microbiomul intestinului pot afecta modularea axei intestin-creier, ceea ce poate duce la modificări comportamentale și cognitive.” conform acesteia. 

De multe ori, atunci când intestinul nostru are un dezechilibru de bacterii intestinale sănătoase, pot apărea efecte negative asupra sănătății creierului nostru și a stărilor de spirit, mai notează Lee, potrivit sursei citate.

Legătura dintre intestin și creier

”Un intestin dezechilibrat poate trimite semnale către creier, la fel cum un creier tulburat poate trimite semnale către intestin”, spune Lee, potrivit EatThis.

”Când consumăm alimente probiotice și prebiotice, aducem diversitate în microbiomul nostru pentru a echilibra bacteriile intestinale sănătoase.” continuă acesta. 

Astfel, Lee spune că ”putem bea zilnic o jumătate, până la o cană de chefir”. Cu toate acestea, Lee adaugă că „a bea prea mult ar putea avea mai multe efecte secundare, inclusiv probleme digestive. De asemenea, este important să adăugați diferite alimente probiotice, deoarece acestea pot ajuta la echilibrarea microbiomului intestinal și pot oferi o diversitate mai mare de bacterii intestinale prietenoase.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel