Data actualizării:
Data publicării:

Battlegroup-uri pe Flancul de Est, unul în România. Ciucă: Au fost luate măsurile pe care cetățenii noștri le așteaptă

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Nicolae Ciucă a vorbit despre deciziile luate la summit-ul NATO de la Bruxelles.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații, după summit-ul NATO de la Bruxelles:

„Am revenit aseară de la summit-ul excepțional la care am participat în cadrul delegației conduse de domnul președinte. Sunt câteva aspecte pe care vreau să vi le aduc la cunoștință. Primul este cel legat de decizia de înființare a încă 4 battlegroup-uri pe Flancul de Est. Unul dintre ele va fi în România. Practic, s-a luat decizia, într-un demers pe care țara noastră l-a făcut cu mult timp în urmă, în sensul în care am dorit ca măsurile de descurajare și apărare pe Flancul de Est să fie cât mai echilibrate și în măsură să asigure securitate credibilă pentru întreg Flancul Estic.

Cea de-a doua decizie, de asemenea foarte importantă, este aceea de revedere a elementelor conceptuale, astfel încât NATO să fie în măsură să pregătească și să organizeze descurajarea și apărarea Alianței pe termen lung, concept ce va fi discutat și aprobat la summit-ul de anul acesta de la Madrid. De asemenea, au fost discutate elementele de consolidare a sprijinului partenerilor NATO și, în consecință, putem spune că au fost luate decizii care vin să garanteze tot ceea ce înseamnă măsurile pe care cetățenii noștri le așteaptă în ceea ce privește siguranța și securitatea lor“, a spus premierul Nicolae Ciucă.

NATO a aprobat Grupul de luptă care va fi poziționat în România, declara joi Klaus Iohannis, înaintea reuniunii extraordinare a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO.

„Este acel grup de luptă pentru care Franța va fi națiune-cadru. Sigur, urmează încă negocieri în cadrul NATO pentru a vedea cine mai trimite trupe în acest grup de luptă, dar sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede”, spunea șeful statului, conform Mediafax.

VEZI ȘI: Ciucă: 50% din dividendele Nuclearelectrica și Romgaz, investite în creșterea capacităților

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba vineri un acord care va permite companiilor Nuclearelectrica și Romgaz să investească 50% din dividende.

Potrivit premierului, măsura face parte din pachetul prin care autoritățile sprijină populația în contextul creșterii prețurilor la energie și gaze.

„Vom aproba o Hotărâre de Guvern prin care venim să consolidăm măsurile luate pentru sprijinirea populației și protecția cetățenilor față de creșterea prețurilor la energie și gaze în sensul în care pentru companiile Nuclearelectrica și Romgaz vom stabili ca 50% din dividende să revină statului, iar cealaltă jumătate să poată fi folosită pentru investiții, atât în ceea ce înseamnă dezvoltarea capabilităților de extracție offshore precum și asigurarea dezvoltării reactoarelor 3 și 4 la Centrala Nucleară de la Cernavodă”, a declarat Ciucă înainte de ședința de Guvern.

Până acum, statul lua 90% din dividende. Cele două companii derulează proiecte majore de investiții. Romgaz este implicat în proiectul gazelor din Marea Neagră și cumpară participația Exxon, iar Nuclearelectrica vrea să retehnologizeze Unitatea 1 de la Cernavodă și să înceapă lucrările la unitățile 3 și 4, conform Mediafax.

Stoltenberg, după Summitul NATO: Vom furniza drone în Ucraina. China să se abțină de la sprijinirea Rusiei

 

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a vorbit despre situația din Ucraina:

„Aliații NATO își coordonează eforturile când vine vorba de securitatea energetică. China să se abțină de la sprijinirea economică și militară a Rusiei. Mesajul nostru pentru China e să se alăture restului lumii și să condamne invazia brutală din Ucraina“, a spus Jens Stoltenberg.

„Este nevoie să punem sprijin la dispoziția Ucrainei, dar trebuie să ne asigurăm că acest conflict nu devine un război pe scară largă între NATO și Rusia. Nu vom trimite trupe pe teren în Ucraina, dar o vom sprijini cu armament. Aliații echipează Ucraina cu provizii militare suplimentare. Mă refer aici la sisteme antiaeriene, drone și sisteme anti-tanc, sisteme care s-au dovedit a fi extrem de eficiente. De asemenea, aliații oferă și ajutor financiar și umanitar“, a adăugat Jens Stoltenberg (citește AICI).

Alianţa Nord-Atlantică susţine Ucraina, dar va reitera neimplicarea în război cu Rusia

 

Potrivit proiectului Declaraţiei finale a summitului NATO, Alianţa-Nord-Atlantică susţine Ucraina şi cere Rusiei să oprească imediat invazia militară lansată în urmă cu exact o lună. Dar Alianţa Nord-Atlantică reiterează că nu se va implica direct pentru oprirea invaziei militare ruse, afirmă oficiali de la sediul NATO din Bruxelles, sub protecţia anonimatului, potrivit site-ului Politico.eu.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, li s-a adresat liderilor statelor NATO prin videoconferinţă şi a cerut intensificarea asistenţei militare şi „ajutor, sub orice formă, pentru închiderea spaţiului aerian ucrainean".

Alianţa-Nord-Atlantică a transmis clar, în mai multe rânduri, refuzul de a se implica în instituirea unei zone de interdicţie aeriană în Ucraina, pentru a evita riscurile unei confruntări militare directe cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel