Data publicării:

”Bătrânețea trebuie pregătită”. Sfaturi după ieșirea la pensie: Azilul este o ultimă etapă

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @boggy
FOTO: Freepik @boggy

Psihoterapeutul Tedy Creștin și psihologul Radu Leca au vorbit, la Ultrapsihologie, de importanța menținerii unei vieți active și după ieșirea la pensie.

”Bătrânețea, haine grele”, spune o vorbă veche. Iar acest lucru se simte cel mai tare atunci când prietenii și cunoscuții persoanelor vârstnice nu mai sunt, iar seniorii ajung uneori în situații dramatice, de izolare socială.

Psihoterapeutul Tedy Creștin a vorbit în emisiunea Ultrapsihologie de la DC News și DC News TV despre ce pot face vârstinicii pentru a nu ajunge în astfel de situații, dar și de ce este important să împărtățească și altora din experiențele lor de viață.

”Bătrânețea trebuie pregătită. Există multe locuri, există centre și ale asistenței sociale și centre pentru persoane vârstnice, centre de zi.

Azilul este oarecum o ultimă etapă, în condițiile în care nici starea de sănătate a unui om nu îi mai permite și atunci are nevoie și de acces la îngrijire medicală imediată.

Dar, dacă persoana încă este independentă, poate să meargă într-un centru de zi, unde poate întâlni aceleași persoane, cu aceleași probleme, bătrânețea, să își lărgească cercul de prieteni. Este o schemă, un șablon. Aveam 10 prieteni, acum nu mai am decât cinci, iar aceștia sunt în vârstă.

Poți să îți faci noi prieteni, dar sigur, nu te vei duce în club, să întâlnești oameni de 25 de ani, poți să te duci la aceste centre unde vin tot persoane vârstnice, poți să mergi în excursii. În primul rând se întâlnesc pe partea socială.

După aceea să te implici în activități, la noi, din nefericire, gradul de implicare nu este foarte mare, dar în alte țări, gradul de implicare în voluntariat este imens și nu este doar pentru cauza respectivă, este pentru persoana respectivă care se implică în funcție de ce dorește în diferite proiecte, de la festivale de film până la ajutorarea animalelor.

Al treilea lucru este să se gândească la alte lucruri, în funcție de calificare, poate deschiderea unei mici afaceri, poate o consultanță. Să își dea sensuri și activități care nu doar să îi umple ziua, că prima dată îți spun că dacă sunt ocupați nu au timp să se gândească dacă sunt fericiți sau nu. E jumătate de adevăr, da, e bine să fie ocupat.

Dar, dacă dorești și o calitate a acestei ocupări, pentru că nu ți-a mai rămas atât de mult timp și atât de multă energie, ai dori să te ocupi de niște lucruri de care ești interesat sau ai fost interesat”, a spus Tedy Creștin la Ultrapsihologie.

Leca: ”Să îți dorești să faci ceva după pensie”

Ca să îi întărească explicațiile lui Tedy Creștin, psihologul Radu Leca a dat exemplul unei pensionare care după ce s-a văzut ieșită la pensie s-a ocupat de o afacere care îi aducea foarte multă bucurie.

”Povestea tuturor cum și-a deschis ea florăria. După ce am ieșit la pensie, primul meu gând a fost să iau un spațiu. Și mi-am făcut o florărie. Era atât de fericită. (...) Era o afacere mică, într-o cămăruță la parterul unui bloc de pe Banu Manta”, a povestit Radu Leca.

”Când proiectezi partea de resurse și de servicii disponibile pentru persoanele vârstnice trebuie să iei în calcul exact ce a zis psihoterapeutul Tedy Creștin. Să îți dorești să faci ceva după pensie, o mică afacere”, a subliniat Radu Leca.

În acest sens, psihoterapeutul a punctat că ”o mică afacere în ziua de astăzi sună înspăimântător, pentru că vorbim de firmă, de facturi, de e-factură. Vorbim în primul rând de dorință. Știu pe cineva care și-a făcut un site despre cum să îngrijești pisicile și poze cu pisicile sale și experiența de o viață de a îngriji pisicile.

Poate dacă nu ai decât un laptop, dar ai multă experiență în îngrijirea pisicilor îți faci un site. Și foarte multă lume are nevoie de informații pe care ea le-a acumulat de-a lungul vieții”, a mai spus psihoterapeutul Tedy Creștin. 

Citește și: Cum se manifestă depresia și anxietatea la persoanele vârstnice. Tedy Creștin: Nu neapărat orice simptome apărute semnalizează depresie / video

Mai multe în video:

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel