Bătălia pentru Schengen. Negrescu (PSD) acuză: Fake news-ul lansat de dreapta din România nu-și avea rostul
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto: Presidency
Foto: Presidency
Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a discutat în exclusivitate cu DC News în cadrul reuniunii care a avut loc la Palatul Parlamentului, reuniune la care au participat liderii social-democrați europeni, inclusiv Cancelarul german Olaf Scholz.

Negrescu a punctat relația extrem de apropiată pe care România o are cu Germania, motorul economic al Europei, dar și relația de prietenie dintre Marcel Ciolacu și Olaf Scholz.

În ceea ce privește aderarea României la Schengen, Victor Negrescu deplânge un fake news „lansat de dreapta de la București” cu privire la faptul că și stânga din Austria blochează aderarea țării noastre. În acest sens Victor Negrescu subliniază că toți europarlamentarii stângii austriece au votat rezoluțiile de aderare ale României și, mai mult, primarul Vienei, un social-democrat, a făcut apel public ca guvernul condus de Karl Nehammer să dea undă verde aderării României la Schengen și pe cale terestră.

„E o relație specială cu Germania. În primul rând, avem aici, la București, aproape toate partidele social-democrate europene, reprezentate de cele mai multe ori la nivel de secretar general sau chiar de miniștri. Și un lucru îmbucurător au venit și partide aflate în regiune care nu sunt parte din Uniunea Europeană și ne bucură acest aspect. Acum noi, social-democrații, avem în prezent doar trei prim-miniștri: Cancelarul german, premierul danez și premierul spaniol. Premierul spaniolul urmează să vină în România la finalul lunii mai. La acest eveniment a venit Cancelarul german, care trebuie să spunem, este jucătorul numărul unu în Europa. Astăzi, Germania este motorul economic al Uniunii Europene, este social-democrat cancelarul și prezența lui la București dovedește relația specială pe care o are România cu Germania, de pe care o are și PSD, cu SPD din Germania și relația personală dintre premierul României și cancelarul german.

Prima vizită oficială a premierului României a fost chiar la Berlin. Noi depindem economic de Germania, e principalul nostru partener comercial, așa că eu mi-aș fi dorit, de exemplu, să văd lideri atât de marcanți și la celelalte familii politice europene. E adevărat, ei au premieri în țări mai mici, dar toate sunt importante 

Am discutat foarte mult zilele acestea și în mod special astăzi întâlnirile pe care le-am organizat, despre politica noastră la nivel european în ceea ce înseamnă sprijinul fermierilor. Cancelarul german a vorbit despre subvențiile importante pe care le-a acordat suferi fermierilor din Germania. Și noi am decis la fel. Să creăm programe speciale pentru fermieri. Este evident că trebuie să ne ducem foarte mult către oameni, către nevoile lor. A văzut și mesajul nostru. Ne dorim Europă socială, democratică, sustenabilă.

Sustenabilă însemnând practic o dezvoltare pe termen lung. Și în sensul acesta, evident, este loc pentru agricultură, agricultură care se dezvoltă și ne bucură acest aspect.

Trebuie să găsim echilibru. Cum putem să-i sprijinim pe fermieri, dar cum putem să ne asigurăm că vom avea agricultură și în anii care urmează? Cum putem să ne asigurăm că ceea ce dumneavoastră mâncați este chiar de calitate dorită și nu vă afectează sănătatea. Echilibru necesită dialog și ne bucurăm că noi, cei de la PSD, ne-am opus acelei decizii și că acum, iată, putem să re-discutăm acest subiect pentru a găsi echilibru necesar între cele două dimensiuni, între producători și consumatori”, spune Negrescu.

Premierul Ciolacu vorbeam de lupta anul comun, extremism-ul. La cine se referă exact?

„Premierul Ciolacu se referea la toate cele curente politice apropiate de Federația Rusă: AUR, SOS în România, să fim expliciți, care de fapt vor să scoată România din Uniunea Europeană și asta înseamnă clar să nu mai avem bani europeni, ca românii care sunt în diaspora să nu aibă dreptul de a lucra în diaspora. Asta înseamnă ca dumneavoastră și cei care se uită la acest interviu să nu aibă acces la alte state, călătorii libere, iată, acum, intrând și în spațiul Schengen pe cale aeriană. Asta vrea extrema dreaptă, să ne dezbine, să ne divizeze, să blocheze Europa. Vedem că extrema dreaptă ne blochează, deja vedem în Austria și în alte state. Așa că da, mesajul său este important, este mesajul familiei noastre politice.

Nu intrăm în campanie împotriva cuiva, dar e important să subliniem ceea ce credem noi, că valorile noastre credem noi că sunt cele de care are nevoie în prezent România și nici de cum nu avem nevoie de acele mesaje promovate de extrema dreaptă.

Social-democrații austrieci au votat două rezoluții ale partidul Socialiștilor Europeni. Le-au votat, nu ca dreapta austriacă și de două ori în Parlamentul European toți eurodeputații social-democrați au votat acele rezoluții de sprijin pentru România. Dreapta austriacă nu a votat pentru noi atunci când au fost acele rezoluții. Deci această dezbatere că stânga din Austria sprijină blocarea României la Schengen este una falsă, eronată, de altfel, știți și dumneavoastră am fost și eu în Austria, am și publicat lucrul acesta. În întâlnirea mea cu primarul Vienei, primar social-democrat, care a fost mediatizată peste tot, în toată presa europeană, el a spus clar că sprijină România”, spune Negrescu.

Fake news lansat de dreapta la București

„Eu cred că acel fake news lansat de dreapta la București nu-și avea loc. Rolul nostru este să lucrăm împreună pentru ca România să intre în spațiul Schengen și pe cale terestră.

Angajamentul României este acela de a repune acest subiect pe tapet imediat ce vor trece alegerile din Austria. Nu e normal că acest subiect a fost politizat, a devenit unul electoral în Austria, însă trebuie să fim și realiști. De aceea trebuie să clădim practic alianța necesară în așa fel încât imediat după alegeri să discutăm acest subiect, pentru că dacă extrema dreaptă câștigă alegerile în Austria va fi foarte dificil pentru noi.

Așa că o să avem o fereastră de oportunitate în săptămânile de după alegeri, până se formează o nouă coaliție și sperăm să profităm de ea pentru a împinge înainte această agendă europeană a România”, a conchis eurodeputatul PSD.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel