Data actualizării:
Data publicării:

Bătălia greilor: Moderna dă în judecată Pfizer și BioNTech pentru vaccinurile ARNm Covid-19

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Moderna a intentat procese pentru încălcarea brevetelor împotriva Pfizer și BioNTech din cauza vaccinurilor ARNm Covid-19.

Moderna a intentat vineri procese pentru încălcarea brevetelor împotriva Pfizer și BioNTech ”pentru încălcarea brevetelor centrale pentru platforma tehnologică (sa) mRNA”, a declarat compania într-un comunicat de presă vineri.

”Moderna consideră că vaccinul împotriva COVID-19 de la Pfizer și BioNTech, Comirnaty, încalcă brevetele depuse de Moderna între 2010 și 2016, care acoperă tehnologia de bază ARNm a Moderna. Această tehnologie inovatoare a fost esențială pentru dezvoltarea propriului vaccin ARNm COVID-19 al Moderna, Spikevax. Pfizer a copiat acest vaccin BioNTech, fără permisiunea Modernei, pentru a face Comirnaty”, se arată în comunicat.

Pfizer nu a fost informat și ”nu poate comenta în acest moment”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei pentru CNN.

Moderna a spus în comunicat că nu urmărește să scoată vaccinul Pfizer de pe piață sau să împiedice vânzările viitoare ale vaccinului său și, de asemenea, nu caută daune din vânzarea acestuia în circumstanțe specifice.

Aceste circumstanțe includ vânzarea vaccinurilor în țările AMC 92, adică țările cu venituri mici și medii.

”În concordanță cu angajamentul său de acces echitabil la nivel mondial, în octombrie 2020, Moderna s-a angajat să nu-și impună brevetele legate de COVID-19 în timp ce pandemia a continuat. În martie 2022, când lupta colectivă împotriva COVID-19 a intrat într-o nouă fază și aprovizionarea cu vaccinuri  a fost mai accesibilă în multe părți ale lumii, Moderna și-a actualizat angajamentul și a precizat că, deși nu își va aplica niciodată brevetele pentru vreun vaccin COVID-19 utilizat în cele 92 de țări cu venituri mici și medii, Moderna se aștepta ca acele companii precum Pfizer și BioNTech să-și respecte drepturile de proprietate intelectuală și ar lua în considerare o licență rezonabilă din punct de vedere comercial dacă ar solicita una pentru alte piețe. Pfizer și BioNTech nu au reușit să facă acest lucru", se arată în comunicat.

Moderna mai spune că ”Pfizer și BioNTech au copiat abordarea Moderna de a codifica proteina spike de lungime completă într-o formulare de nanoparticule lipidice pentru un coronavirus. Oamenii de știință de la Moderna au dezvoltat această abordare când au creat un vaccin pentru coronavirusul care cauzează sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) cu ani înainte de apariția COVID-19.”

Citește și: 

Vaccin anti-COVID-19: Experţii OMS cer o nouă doză de rapel

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca persoanelor cu un risc ridicat de expunere la virusul SARS-CoV-2 să li se ofere o a doua doză de rapel în scopul întăririi imunităţii, informează AFP.

Comitetul de experţi al OMS în materie de politică vaccinală (SAGE) a declarat că după o primă vaccinare, care a constat în general din două doze, şi o primă doză de rapel deja recomandată, grupuri specifice de persoane ar trebui să primească o doză suplimentară.

Avem la bază observaţiile în ceea ce priveşte slăbirea imunităţii, în special în contextul Omicron, le-a declarat jurnaliştilor Joachim Hornbach, consilier sanitar principal al OMS, cu prilejul unei conferinţe de presă virtuală. OMS a recomandat deja ca toţi adulţii să primească o doză de rapel după patru până la şase luni după o primă serie de vaccinări, alcătuită de asemenea din două doze. Alejandro Cravioto a subliniat însă că recomandarea de a efectua un al doilea rapel după alte patru până la şase luni nu vizează decât populaţia cea mai expusă. Nu constituie o recomandare generală pentru vaccinarea tuturor adulţilor după primul rapel, a precizat el. SAGE a estimat că al doilea rapel ar trebui propus persoanelor vârstnice, celor imunodeprimate, femeilor însărcinate, precum şi persoanelor care prezintă patologii precum diabet, hipertensiune şi boli cardiace, pulmonare şi renale. Personalul de toate vârstele din domeniul sanitar ar trebui de asemenea să primească doza suplimentară, a declarat Cravioto, insistând asupra necesităţii de a ne proteja sistemele sanitare.

Pentru moment, aceste recomandări referitoare la rapel vizează vaccinurile disponibile şi dezvoltate pentru a combate tulpina iniţială a SARS-CoV-2. OMS a declarat că va evalua noile vaccinuri realizate de laboratoare precum Moderna şi Pfizer şi care ţintesc noile variante Omicron... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel