Data publicării:

Bătălia de la Avdiivka. În ciuda presiunii ruse tot mai mari, ucrainenii reușesc să amâne cucerirea orașului / video+hartă

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Freepik
Freepik
Forțele ucrainene continuă să reziste în orașul Avdiivka din estul țării, în ciuda efectivelor tot mai numeroase angrenate de Rusia în regiune.

Forțele ucrainene au avansat recent în apropiere de Avdiivka, pe fondul luptei de poziție continue în zonă, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului pe 5 februarie 2024.

Imaginile geolocalizate publicate pe 5 februarie indică faptul că forțele ucrainene au avansat recent la nord-est de Nevelske (sud-vest de Avdiivka).

Surse ruse au susținut că forțele armatei Kremlinului au avansat în sud-estul Pervomaiske (la sud-vest de Avdiivka) și până la un kilometru adâncime în nordul Avdiivka, deși ISW nu a observat o confirmare vizuală a niciuna dintre aceste afirmații. Surse ruse și ucrainene au declarat că angajamentele poziționale au continuat la nord-vest de Avdiivka lângă Novobakhmutivka și Stepove; la vest de Avdiivka lângă Tonenke și Sieverne; și la sud-vest de Avdiivka lângă Pervomaiske și Nevelske.

Elementele Brigăzii 1 de puști motorizate rusești și ale Brigăzii 110 puști motorizate (ambele din Prima Republică Populară Donețk [DNR]) continuă să funcționeze lângă Avdiivka și, respectiv, Nevelske.

Pe mai multe pagini de încredere de pe platforma de socializare X au fost postate imagini cu soldați ruși capturați de forțele ucrainene, după ce aceștia ar fi rămas izolați de colegii lor care luptă în zonă.

Chiar dacă Institutul pentru Studiul Războiului precizează că nu au existat schimbări semnificative în zonă, în ultimele ore, pe hărțile actualizate în timp real din mediul online, regiuni din nordul și sud-estul orașului apar ocupate recent de armata rusă.

Foto: map.ukrdailyupdate.com

În luptele care apar pe hartă în zona de sud-est a fost angajat și un tanc de luptă Bradley american. Imagini cu acesta au apărut de asemenea pe X și îl arată încă funcțional după ce lovește o mină instalată de forțele ruse. Ulterior, însă, membrii echipajului se retrag și tancul rămâne blocat.

Bătăliile pentru orașul Avdiivka au început încă din primele zile ale invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, însă s-au intensificat în toamna anului trecut. De atunci, Rusia a trimis în zonă mii de soldați și sute de vehicule de luptă, majoritatea dintre acestea fiind distruse de Ucraina cu ajutorul dronelor. Pe X au apărut în ultimele luni numeroase clipurile cu militari ruși uciși ori cu vehicule de luptă distruse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel