Bătaie ca în filme la Mittal Galaţi: liderul Sindicatului Solidaritatea bătut ca să nu vorbească cu angajaţii
Tiber Gheorghe liderul Sindicatului Solidaritatea suusţine a fost bătut în cadrul negocierilor pentru contractul colectiv de muncă de la Mittal Galaţi. Acesta a declarat că în momentul în care a încercat să fotografieze procesul verbal al negocierilor, liderul Federaţiei Sindicale a Siderurgiştilor Metarom, Besman Gheorghe, a sărit peste el şi i-a smuls actele din mână. Besman ar fi fost ajutat şi de un alt lider, Drăgan Marius. Tiber ameninţase că se duce cu observaţiile din procesul verbal la angajaţi şi le va prezenta situaţia, moment în care toţi participanţii la şedinţă s-au proptit în uşă pentru a nu ieşi afară să vorbească cu angajaţii de la Mittal de teama izbucnirii unui protest spontan.
"Au fost negocieri pe contractul colectiv de muncă. Au fost discutate ieri 20 de puncte din care au trecut 16 şi 4 au rămas să mai fie negociate. Eu ca reprezentant al Solidaritatea am cerut o creştere salarială de 15%, în timp ce ei de la FSSM cereau maxim 12%. Ambele sindicate reprezentăm angajaţii în relaţia cu conducerea, doar că ei sunt angajaţi ai Mittal, adică plătiţi şi cumpăraţi de ei, în timp ce eu sunt plătit de oameni. În momentul în care s-a terminat şedinţa am vrut să fotografiez procesul verbal şi observaţiile. Ei nu au vrut să semneze procesul verbal şi atunci, din partea cealaltă a mesei a venit Besman Gheorghe, a sărit peste mine, m-a trântit la pământ şi a încercat să rupă hârtiile. Eu le-am luat repede şi le-am băgat în pantaloni. Din spate a venit şi Drăgan Marius care m-a pus cu mâinile la spate, iar o femeie zicea: ce mă, sunteţi atâţia bărbaţi şi nu puteţi să îi luaţi hârtiile?!", a declarat pentru DeCe News Tiber Gheorghe.
Miza întregului scandal era ca observaţiile din procesul verbal să nu ajungă la angajaţi, pentru că reprezentanţii Solidaritatea asta aveau în plan. Mai mutl decât atât pe data de 28 decembrie era programat un protest al angajaţilor, iar şefii şi FSSM se temeau să nu izbucnească o revoltă spontană atunci pe loc.
Acesta susţine că în cadrul negocierilor s-a abordat subiectul salariilor compensatorii în cazul disponibilizării colective. Sindicatul Solidaritatea a cerut ca acestea să fie egale cu salariile acordate celor care aleg disponibilizarea voluntară, adică sume cuprinse între 16.000 şi 30.000 de mii de lei, în funcţie de vechime şi de perioada pe care se acordă salariile compensatori.
Gheorghe susţine că patronii Mittal ascund prin diferite manevre profitul companiei pentru a fi scutiţi de taxe, dar şi pentru a nu acorda măriri de salarii. În primă instanţă Solidaritatea a cerut pentru anul 2012 o creşetere salarială de 15%, dar nu a fost acordată. La rândul lor FSSM, tot sindicat al muncitorilor, a spus că ei cer doar 12%, dar acesta nu era un procent bătut în cuie. În final patronatul a spus că va acorda 2% în luna iunie 2012 şi încă 2,5% la finalul anului, dacă compania se află pe zero.
Sindicaliştii FSSM petrec Crăciunul în Poiana Braşov pe banii Companiei
Bunăvoinţa reprezentanţilor Federaţiei Sindicatului Siderurgiştilor Metarom este de înţeles. Aceştia au primit din partea Mittal maşini de lux, laptopuri de ultimă generaţie dar şi o mulţime de excursii în ţară sau în străinătate pentru întruniri de lucru.
Anul acesta de 1 Decembrie sindicaliştii au primit o primă consistentă dar şi un mini-sejur la munte în Poiana Braşov, la una dintre cele mai luxoase cabane. Petrecerea va continua şi de Crăciun când aceeaşi sindicalişti, împreună cu familiile vor pleca din nou în Poiana Braşov pentru a petrece Sărbaătorile.
Reprezentanţii FSSM sunt angajaţi cu acte în regulă ai Companiei şi sunt plătiţi ca orice angajaţi normali, dar ei fac doar activitate sindicală. Oamenii de la Galaţi au angajat Sindicatul Solidaritatea pentru a le apăra interesele şi aceştia sunt plătiţi din contribuţia comună a membrilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News