Băsescu susține că "restanțele parlamentare" trebuie rezolvate înainte de noua misiune a CE
Data publicării:
Autor: Căloiu Oana
WhatsApp
basescu
basescu

Pe

Traian Băsescu a subliniat că "restanţele parlamentare" trebuie să fie "o prioritate zero" a noului Parlament, deoarece raportul MCV este important pentru aderarea României la spaţiul Schengen, subiect ce se va discuta la Consiliul JAI din martie. Președintele a denumit "restanțele parlamentare" ca fiind cele referitoare la problema de acum doi ani, când în raport se stipula că Parlamentul s-a opus anchetării unor politicieni pe care Parchetul voia să-i ancheteze, nu să îi aresteze. Acest punct este cel pe care președintele dorește ca viitorul Parlament să-l aibă  în vedere "ca o prioritate zero", dincolo de validarea Guvernului. Traian Băsescu a adăugat că este important modul în care "abordăm politicului", pentru ca Schengen să fie un succes.

Totodată, președintele a menţionat faptul că există ţări în UE care au suspectat permanent "lipsa de apetit a clasei politice din România pentru libertatea justiţiei", şi cărora nu le trebuie dată ocazia să amâne, încă o dată, decizia privind aderarea României la Schengen.

Traian Băsescu a arătat că aderarea României la spaţiul Schengen este un obiectiv de interes naţional şi nu trebuie să fie afectat de interesele de partid. De asemenea, președintele i-a informat pe reprezentanţii partidelor că la Consiliul European de săptămâna trecută a fost menţionată, în anexa concluziilor, o solicitare adresată Consiliului JAI ca la reuniunea din martie să analizeze luarea unei decizii privind intrarea României şi Bulgariei în Schengen.

Comisia Europeană a arătat în raportul MCV din 18 iulie că următorul raport ar fi trebuit prezentat până la sfârşitul acestui an. După alegerile legislative din 9 decembrie, un oficial al Comisiei a arătat că raportul MCV va acorda importanţă etapei următoare alegerilor, iar momentul publicării acestuia va fi decis de către Comisia Europeană în funcţie de evoluţiile post-alegeri.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel