Băsescu secretar-general NATO, scenariu identic cu numirea lui Rasmussen: presa a speculat asta cu doi ani mai devreme
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Secretarul-general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, și președintele Traian Băsescu au vorbit pe o singură voce, vineri, în conferința de presă comună de la Cotroceni: este prematur să se vorbească despre posibilitatea ca Băsescu să devină succesorul danezului. Potrivit aritmeticii diplomatice, niciunul dintre cei doi nu a negat informația DeCe News din 21 aprilie, ci doar au spus că subiectul este dezbătut prea devreme. Presa daneză și analiștii politici ai regatului au vehiculat viitoarea numire a lui Rasmussen la șefia NATO cu doi ani înainte de numirea lui în funcție, perioadă în care fostul premier a negat constant informația.

”Este prematur. Iar actualul secretar general mai are încă un an şi jumătate de mandat. Doar presa de la noi e foarte grăbită”, a declarat astăzi Traian Băsescu, întrebat dacă următorul secretar-general al NATO poate fi un român. Oaspetele său, Anders Fogh Rasmussen, a folosit același discurs: ”este mult prea devreme” pentru a se vorbi despre succesorul meu.

La scurt timp după a doua numire a lui Rasmussen în funcția de premier al Danemarcei, 13 noiembrie, a apărut în presa daneză informația că liberalul este favorit să-l succeadă pe Jaap Hoop Schefer, secretarul-general al NATO de la acea vreme, conform Wikipedia. Primele speculații îl vedeau pe Rasmussen un candidat la șefia UE.

Începând din acel moment el a negat vehement informațiile presei, argumentând că are multe sarcini de îndeplinit în funcția de premier și chiar speră la un al patrulea mandat. Topnews scrie că speculațiile s-au înmulțit atunci când, cu câteva luni înainte de numirea la conducerea sistemului internațional de apărare, Rasmussen a vizitat cele mai importante capitale europene. Jurnaliștii regatului scriau atunci că premierul caută să-și asigure sprijinul liderilor europeni.

Informația că Rasmussen se află în pole position pentru ocuparea funcției a fost susținută puternic de un analist politic din Copenhaga, Hans Engell.

Rasmussen a negat informațiile până în ultimele zile ale numirii sale în funcția de secretar-general al NATO, la 1 august 2009.

Traian Băsescu nu a reacționat astăzi la fel de vehement ca pe 21 aprilie, când DeCe News a publicat informația. Purtătorul său de cuvânt al Administrației Prezidențiale, Bogdan Oprea, a avut atunci o reacție deplasată, infirmând știrea printr-un atac la adresa site-ului. Șeful statului nu a exclus acum varianta numirii sale la NATO, ci s-a rezumat la a spune că este prematur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel