Băsescu: Nerealizarea integrală a investiţiilor, factor pentru deficitul mai mic decât cel prognozat
Peşedintele Traian Băsescu a apreciat, duminică, în declaraţiile susţinute după întâlnirea cu delegaţia comună a FMI, CE şi BM, că unul dintre motivele înregistrării unui deficit mai mic decât cel prognozat pe primul semestru al anului ar putea fi legat de nerealizarea integrală a investiţiilor.
Şeful statului a spus că deficitul pe primele şase luni ale anului se încadrează în cifrele convenite cu cele trei instituţii, fiind chiar mai mic decât cel prognozat, datorită a trei factori, dintre care doi pozitivi, iar unul "relativ negativ", dacă este privit "la suprafaţă".
"Cei doi factori direct pozitivi sunt: o realizare a venturilor cu puţin peste cele prognozate, deci venituri mai bune, probabil în urma activităţilor, acţiunilor din vămi, din Portul Constanţa, în combaterea traficului de ţigări, a evaziunii fiscale, veniturile realizate au fost mai bune decât cele estimate. De asemenea, cheltuielile curente au fost mai mici decât cele prognozate, cele prinse în buget, ceea ce, de asemenea, nu este rău. Şi un al treilea motiv al realizării unui deficit mai mic decât cel prognozat este legat de nerealizarea integrală a investiţiilor. Având în vedere procentul mic dintre investiţiile prognozate şi cele realizate, aici am o observaţie: este posibil ca nu tot ce s-a lucrat să fi fost facturat până la 30 iunie, motiv pentru care încă sper că investiţiile se vor realiza integral anul acesta", a explicat şeful statului.
Băsescu a afirmat că în timpul întâlnirii s-a constatat un "lucru îmbucurător" faptul că deficitul de cont curent se menţine sub 5%. El a precizat că aceeaşi perspectivă este şi pentru anul 2012, respectiv un deficit de cont curent sub 5% din PIB.
"Aceasta, altfel tradus, înseamnă că România e, începe să devină competitivă. Aduceţi-vă aminte că în anul de graţie 2008, când am avut o creştere economică de aproape 8%, deficitul de cont curent era de 13,5% din PIB. Deci s-a produs o pierdere masivă de competitivitate. În momentul de faţă, România a recuperat această pierdere de competitivitate şi principalul motor este chiar exportul", a adăugat Traian Băsescu.
El a mai spus că a intervenit o înţelegere în cursul acestei misiuni, anume ca deficitul pe care România şi-l asumă pentru anul 2012 "să nu mai fie 3% pe cash, ci 3% ESA, ceea ce înseamnă circa 2,5%, 2,7% pe cash, funcţie de ce se va constata atunci când vor fi evaluate toate societăţile de stat".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News