Băsescu: Măsurile de austeritate trebuie să continue şi în 2011
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Măsurile de austeritate trebuie continuate şi în 2011, pentru ca România să reuşească să se redreseze, a declarat preşedintele Traian Băsescu la TVR. „Dacă nu continuăm măsurile şi în 2011 nu reuşim să redresăm România. Eu nu spun, nu recit ce am auzit la reprezentanţii FMI, eu vă spun ceea ce cred“, a precizat Băsescu.

Potrivit şefului statului, cei care au guvernat ţara în anul 2008 au distrus echilibrele financiare ale bugetului prin măsurile luate la acea vreme, iar aceste măsuri nu au fost corectate în 2009 din cauza situaţiei politice. „Economia se poate relansa. Am avut o creştere bolnavă în 2007-2008, stimulată şi de bănci care acum ţipă şi urlă. Nu am să le apăr. Nici mie nu-mi place de modul în care se derobează de România. Este o obrăznicie“, a mai adăugat Traian Băsescu.

Şeful Statului a precizat că, în acest moment, PDL este singura formaţiune politică ce a decis să îşi asume un program de austeritate. "Doamne Ajută să îl şi implementeze", a spus şeful statului.

"Anul viitor trebuie să avem un deficit de 4,4% din PIB (...) Numai deficitul bugetului de pensii va fi 3,5 miliarde de euro, pe care trebuie să îi îmrpumutăm (...) Împrumutul FMI se termină în martie la anul, noi discutăm de anul 2011, cu sau fără FMI. Avem dreptul să împrumutăm 4,4%, ceea ce înseamnă circa şase miliarde, din care 3,5 sunt deficitul Fondului de pensii", a mai spus Băsescu.

El a menţionat că potrivit actualei legislaţii în domeniu, există "o creştere a deficitului în progresie".

"Deci la anul vor fi 3,2 miliarde euro deficit plus încă jumătate de miliard din sistemul militar de pensii, deci asta înseamnă 3,7, dacă vreţi, eu am spus 3,5. În 2012, deficitul pe legislaţie existentă va fi, la pensiile civile, 3,6 miliarde de euro, la care se mai adaugă încă jumătate de miliard, deci 4,1", a spus preşedintele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel