Băsescu, legat de Petrom: Pe piaţă a fost un eşec; pentru noi a fost soluţia corectă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
basescu1
basescu1

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la TVR, că nevânzarea pachetului de 9,84% din acţiunile OMV Petrom a fost un eşec, dar că decizia de a nu vinde sub preţul cerut a fost una politică, un semnal că România nu este de vânzare la "preţ de scrap".

"A fost un eşec. Pe piaţă a fost un eşec. Pentru noi a fost nu ce ne-am dorit, ci soluţia corectă. Aici am văzut dezbateri publice care ar fi fost preţul la care s-ar fi vândut", a declarat şeful statului, citat de Mediafax.

Băsescu a precizat că preţul recomandat de consultanţi era de de 0,33 lei pentru o acţiune, situaţie în care s-ar fi vândut acţiunile "fără niciun fel de problemă".

"Guvernul nu a acceptat alt preţ decât preţul mediu din ultimele 12 luni, care oricum includea un bonus, pentru că preţurile acţiunilor Petrom pe bursa de la Bucureşti a fost de 39 de lei, iar Guvernul a cerut 37,08 lei. Decizia a fost să nu scădem sub acest preţ, pentru că România nu trebuie confundată cu ţările care sunt nevoite să-şi vândă activele pentru a-şi putea plăti salariile şi pensiile. (...) În momentul de faţă, România se poate finanţa împrumutând de pe pieţele private. Nu suntem în situaţia în care să vindem la orice preţ. Cred că Guvernul a gândit foarte bine: România sau active din România nu pot fi cumpărate la preţ de scrap. S-a urmărit şi acest semnal - vindem, dar vindem la preţul corect", a mai spus Băsescu.

El a adăugat că procesul de vânzare a acţiunilor Petrom va fi reluat, dar nu în acest an.

"Poate am şi învăţat. (...) Poate pachetul a fost prea mare. Un pachet de aproape de jumătate de miliard. Sigur că nu putea nimeni să încaseze 360 de milioane, cât ar fi fost la un preţ de 0,33. Un 450 ar fi fost un preţ bun în această vreme. Guvernul a fost bine conseiat. (...) A fost şi o decizie politică - România nu e de vânzare la preţ de scrap", a spus preşedintele.

De asemenea, el a dat asigurări că pachetele de acţiuni deţinute de stat la Transelectrica şi Romgaz vor fi scoase pe piaţă, singura condiţie fiind obţinerea unui preţ corect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel