Data publicării:

Băsescu: Eșecul Schengen se datorează loviturii de stat din 2012

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Traian Băsescu a declarat,  într-un interviu acordat caleaeuropeană.ro,că eșecul aderării României la spațiul Schengen se datorează loviturii de stat din 2012, dar și despre necesitatea măsurilor de austeritate adoptate de guvernarea PDL.

"Nu există alternativă credibilă la austeritate. Până la urmă, oricine poate înțelege că nu poți scăpa de datorii făcând alte datorii. Austeritatea este foarte rea pentru populație, pentru economie, dar și pentru politicieni, acolo unde astfel de măsuri se aplică. Dar trebuie să recunoaștem că oricât ar fi de rea austeritatea, ea are consecințe infinit mai ușoare pentru populaţia şi economia unei ţări decât împrumuturile cu dobânzi nesustenabile de peste 6 – 7% sau decât intrarea țării în încetare de plăți", a declarat şeful statului, pentru caleaeuropeană.ro

"Trebuie subliniat că România îndeplinește criteriile tehnice pentru aderare și, dacă nu ar fi fost lovitura de stat parlamentară din vara anului trecut, cu certitudine, la Consiliul JAI din octombrie 2012, se stabilea intrarea noastră în spațiul Schengen. N-a fost să fie și la noi nimeni nu pare a se simți responsabil pentru acest lucru. Ba dimpotrivă, responsabilii de amânarea intrării României în Schengen par acum a susține că au scos țara din izolare", a mai spus Preşedintele.

 Şeful statului a continuat cu explicaţiile despre imaginea României în Uniunea Europeană, amintind de faptul că încă există un "ministru penal" în actualul Guvern.

 "Avem, încă, un ministru cu dosar penal în instanță, ceea ce îi face pe europeni să se uite la noi ca la o țară ce are alte standarde politice decât cele europene, încă încercăm tertipuri legislative în Statutul deputaților și al senatorilor în zona imunității sau în aceea a incompatibilităților. Acestea sunt riscuri în ceea ce privește aderarea în Schengen, iar, pe de altă parte, demonstrează că interese politice mărunte sunt pentru actuala coaliție mai presus de interesul național", a spus Traian Băsescu, în interviul acordat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel