Băsescu contestă Legea Educaţiei la CCR
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Preşedintele Traian Băsescu a trimis la Curtea Constituţionlă o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei. Preşedintele contestă articolul referitor la patrimoniul universităţilor particulare. Preşedintele contestă punctul în care patrimoniul universităţilor private revin fondatorilor, în cazul falimentului. Conform contestaţiei, acestea ar trebui să revină titularilor din acest moment.

"Învederăm că Legea pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, transmisă Preşedintelui României spre promulgare, este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor art. 44 alin. (1) din Constituţia României, potrivit cărora 'dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate', dispoziţiilor art. 44 alin. (2) din Constituţia României conform cărora 'proprietatea privată este garantată în mod egal de lege, indiferent de titular', precum şi prevederilor art. 32 alin. (6) din Constituţia României, care garantează autonomia universitară, se arată în sesizarea preşedintelui.

Traian Băsescu atrage atenţia cu privire la faptul că prevederea conţinută de legea transmisă spre promulgare, potrivit căreia patrimoniul instituţiilor de învăţământ superior particulare şi confesionale particulare este proprietatea privată a fondatorilor şi nu a persoanei juridice, constituie o "îngrădire a dreptului de proprietate asupra propriului patrimoniu al acestor instituţii de învăţământ superior, ca persoane juridice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel