Ce spune Băsescu despre Liiceanu, Cărtărescu, Pleșu și Patapievici
Președintele Traian Băsescu a declarat marți că personalități precum Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu și Horia Roman Patapievici l-au convins să-și asume constituirea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, intelectuali care acum sunt ”atacați și discreditați,” printr-o propagandă ”care ne amintește de vremurile trecute.”
Aflat la lansarea volumului ”Istoria comunismului din România. Documente Nicolae Ceauşescu,” Traian Băsescu a opinat că oameni care în prezent reprezintă elita intelectuală a României sunt ținta unor atacuri ce amintesc de ”vremuri trecute,” notează Mediafax. ”Aceiaşi oameni, şi nu numai cei de faţă, dar aceiaşi oameni care astăzi sunt atacaţi, discreditaţi printr-o propagandă care ne aduce aminte de vremurile trecute, aceiaşi oameni din societatea civilă, fie că se numesc Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Horia Roman Patapievici şi mulţi alţii au fost cei care m-au convins să-mi asum constituirea comisiei şi asumarea rezultatelor muncii acestei comisii. Dacă am avut un merit, a fost acela că am cedat în faţa inteligenţei şi am înţeles că ceea ce îmi propuneau acei oameni era corect şi trebuia făcut,” a declarat președintele României. Totodată, acesta a spus că nu are niciun merit în constituirea Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, subliniind că au fost luni întregi de discuţii cu societatea civilă despre respectivul subiect.
Traian Băsescu a adăugat că e important că documente ca cele prezentate astăzi să le fie oferite cititorilor, pentru a nu putea fi contrazis sau mistificat Raportul pentru condamnarea comunismului. ”De ce mi se pare extrem de important ca aceste volume de documente să continue să apară? Este singurul mijloc pentru a da substanţă şi a nu lăsa la nivel de discurs Raportul pentru condamnarea comunismului. Fără aceste volume de documente, oricând, acel raport poate fi contrazis, poate fi mistificat, poate fi utilizat chiar împotriva realităţilor pe care le-am trăit, pentru că noi o să ne ducem şi rămân copiii noştri, rămân generaţiile care nu au trăit în comunism. Cum ar putea ei să creadă ce scrie în raport, dacă cele afirmate acolo nu ar fi susţinute cu documente, cu fapte, cu elemente care să probeze că acel regim a fost ilegitim, criminal şi a luat ce este mai sfânt pentru un om - şi nu numai sfânt, dar şi necesar - libertatea, libertatea de a-ţi decide soarta, viaţa, modul cum vrei să trăieşti, ce vrei să faci?,” explică președintele.
Şeful statului a făcut aceste declarații la lansarea celui de-al doilea volum din seria de anexe la raportul Comisiei prezidenţiale pentru studierea dictaturii din România intitulat "Istoria comunismului din România, documente Nicolae Ceaşescu 1965-1971", îngrijit de Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu şi Armand Goşu şi apărut la editura Polirom, sub egida Comisiei prezidenţiale pentru analiza dictaturii comuniste din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News