Băsescu adoptă poziția americanilor în relația cu Rusia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România nu susţine proiectul de securitate europeană propus de preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev. Președintele României a precizat că  OSCE sau NATO sunt structuri internaţionale care pot soluţiona astfel de probleme.

Băsescu a făcut declaraţia după întâlnirea pe care a avut-o la Cotroceni, cu omologul său  georgian, Mihail Saakaşvili.  Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a propus, în iunie 2008, elaborarea unui nou acord de securitate paneuropean şi Rusia a publicat un proiect de tratat la 29 noiembrie 2009, trimiţând copii ale acestui document şefilor de stat şi organizaţiilor internaţionale, inclusiv NATO. Propunerea Rusiei privind realizarea unui nou tratat european de securitate a fost respinsă de secretarul de Stat american Hillary Clinton, care a argumentat că securitatea Europei va fi consolidată printr-o cooperare mai strânsă între Rusia şi NATO.

Moscova respinge sistemului de apărare antirachetă american în estul Europei, iar noua strategie a Washingtonului care adaugă o componentă navală din care ar face parte România şi Bulgaria reprezintă un pericol  pentru forța nucleară rusească. În 8 aprilie la Praga, s-a paraft o legatură între reducerea armelor strategice ofensive şi dezvoltarea apărării antirachetă, în cadrul noului tratat START. După semnarea tratatului, Rusia a propus să coopereze cu Statele Unite şi NATO în vederea creării unui sistem global de apărare antirachetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel