Barroso își ia adio de la Comisia Europeană
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Barroso dece
Barroso dece
Portughezul Jose Manuel Barroso și-a susținut marți discursul de adio în fața Parlamentului European, după zece ani petrecuți la șefia Comisiei Europene. El va fi succedat, de la 1 noiembrie, de luxemburghezul Jean-Claude Juncker, de asemenea lider al PPE.

Barroso s-a prezentat în fața eurodeputaților fără un discurs pregătit și a listat ceea ce el consideră a fi cele mai importante realizări ale Executivului european în perioada mandatului său.

El a spus că cel mai "emoționant" moment a fost cel în care a primit premiul Nobel pentru Pace din partea Comisiei Europene și că este foarte mândru că a impus subiectul schimbărilor climatice pe agenda UE, conform EuObserver.

Barroso a ales să vorbească în engleză, nu în limba sa natală, portugheza, sau în franceză. 

Jose Manuel Barroso a notat că, din 2004, de când el a preluat șefia Comisiei Europene, UE a depășit o criză constituțională - respingerea constituției UE de către Franța și Olanda - o criză a datoriilor suverane și o criză economică.

Vera Jourova, comisar european pentru Justiție. Cine este "noua Viviane Reding"

 

El a adăugat că Executivul este nonpartizan și că a lucrat pentru UE ca întreg.

Bună parte a discursului susținut de Barroso s-a concentrat pe austeritate. El a răspuns că toate criticile privind programul de austeritate promovat de CE sunt "caricaturi" și a dat vina pe lipsa politicilor focalizate de investiții ale guvernelor naționale.

Dar în timă ce toți cei 27 de comisari europeni i-au întâmpinat discursul cu aplauze, aproape 200 dintre cei 751 de eurodeputați au părăsit sala.

Liderul grupului PPE, Manfred Weber, a admis că i-ar fi plăcut să vadă un șef al CE mai "vehement", în timp ce omologul său din S&D, Gianni Pitella, a regretat că Barroso nu s-a referit deloc la rata ridicată a șomajului în rândul europenilor. Pavel Telicka, reprezentantul ALDE, a spus că Barroso a arătat "o adevărată lipsă de leadership" în timpul mandatelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel