Baron al drogurilor, eliberat din cauza unei erori judiciare. Ar fi plănuit să îi ucidă pe moștenitoarea tronului olandez și pe premierul Mark Rutte
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
A fost eliberat un traficant de droguri care ar fi plănuit să o răpească sau să o asasineze pe moștenitoarea tronului olandez.

Un cunoscut șef de cartel care ar fi plănuit să îi ucidă pe moștenitoarea tronului olandez, prințesa Catharina-Amalia, și pe premierul Mark Rutte a scăpat de închisoare din cauza unei erori judiciare în Spania, conform POLITICO.

Liderul ”Mocro Maffia”, Karim Bouyakhrichan, a fost arestat în orașul Marbella în ianuarie anul trecut, în cadrul unei operațiuni majore care a încheiat o anchetă de cinci ani privind spălarea de bani.

După ce au aflat de arestarea sa, autoritățile olandeze au depus o cerere de extrădare la Tribunalul Național din Spania, solicitând ca liderul bandei să fie trimis înapoi în Olanda pentru a răspunde acuzațiilor legate de imperiul său de trafic de droguri.

Tribunalul Național din Madrid a aprobat cererea, dar Tribunalul Provincial din Malaga, care are jurisdicție asupra zonei în care Bouyakhrichan a fost arestat, a refuzat să o execute, argumentând că Bouyakhrichan trebuia să răspundă acuzațiilor de spălare de bani în Spania înainte de a fi extrădat în altă parte.

Autoritățile olandeze au făcut apel, depunând o nouă cerere urgentă, subliniind că șeful cartelului era unul dintre cei mai căutați infractori de către Interpol și că era căutat pentru rolul său într-un război al drogurilor, care a durat un deceniu și în care zeci de persoane au fost ucise în Belgia, Olanda, Spania și Maroc.

Rețeaua de radio spaniolă Cadena SER a dezvăluit marți că, deși Tribunalul Național a acceptat apelul olandezilor, a omis să emită un ordin de detenție care ar fi asigurat că Bouyakhrichan rămâne în spatele gratiilor până la efectuarea extrădării.

Eliberat pentru 50.000 de euro

Luna trecută, când cazul său de spălare de bani a fost audiat pentru o primă audiere la Tribunalul Provincial din Malaga, judecătorul care a prezidat ședința a fost de acord să îl elibereze pe șeful bandei pentru o cauțiune de 50.000 de euro. Bouyakhrichan, un miliardar care deține conturi bancare și proprietăți în întreaga lume, a plătit imediat banii și a plecat din oraș. Autoritățile nu l-au mai văzut de atunci.

În 2022, prințesa olandeză Amalia a fost nevoită să se retragă din complexul de locuințe studențești și să se întoarcă la palatul regal după ce poliția a obținut dovezi credibile care indicau că Bouyakhrichan plănuia să o răpească sau să o asasineze.

Eliberarea șefului de cartel va necesita probabil o întărire a protocoalelor de securitate adoptate pentru a proteja siguranța ei, precum și a liderilor politici, inclusiv a premierului interimar Mark Rutte, despre care publicația olandeză De Telegraaf a relatat că se află pe lista de posibile ținte a lui Bouyakhrichan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel