Urmărește emisiunea live
Barna Tanczos, precizări despre o posibilă poluare a Mării Negre, după explozia Barajului centralei hidroelectrice Kahovka 
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Lacul de acumulare avea 18 km cubi de apă
Lacul de acumulare avea 18 km cubi de apă
Barna Tanczos, ministerul Mediului, a ținut să precizeze că o posibilă poluare a Mării Negre  este puţin probabil, după explozia barajului centralei hidroelectrice Kahovka din Ucraina. 

“În acest moment, partea ucraineană întâmpină o serie întreagă de dificultăţi. Este dificilă monitorizarea zonei din cauza minelor marine purtate de apă, însă Marea Neagră este departe de această poluare, specialiştii români fiind de părere că este puţin probabil ca poluarea să ajungă în Marea Neagră în scurt timp sau în cantităţi semnificative. Am primit asigurări de la ministrul ucrainean al Protecţiei Mediului că, dacă în urma monitorizării evoluţiei fenomenului se va constata că poluarea reprezintă un pericol real pentru Marea Neagră, partea română va fi notificată cu celeritate pe canalele diplomatice”, a declarat Tanczos, într-o postare pe pagina de Facebook a ministerului de resort.

Ministrul ucrainean al protecției mediului și resurselor naturale l-a asigurat pe ministrul Tánczos că autoritățile din țara vecină monitorizează în permanență evoluția fenomenului.

Barajul centralei hidroelectrice Kahovka din sudul Ucrainei a fost distrus, marţi dimineaţa, de o explozie în zona ocupată de trupele ruse în partea de sud a regiunii ucrainene Herson.

Zeci  de localităţi au fost deja inundate şi mii de oameni fug din casele lor. Preşedintele Zelenski se aşteaptă ca până la 70 de aşezări să fie afectate de revărsarea apei.

Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer uriașul baraj Nova Kahovka, care furnizează apă atât Crimeii, cât și centralei nucleare Zaporojie, potrivit The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel