Data publicării:

Barbu: Foști premieri și președinți, la CCR. Ce spune Pîrvulescu

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
barbu digi24 decenews
barbu digi24 decenews

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, consideră că ar fi mai "nimerit" ca în garnitura Curții Constituționale să intre foști premieri sau foști președinți ai României. Președintele Pro Democrația, Cristian Pîrvulescu, a explicat în aceeași emisiune, transmisă de Digi 24, că juriști la CC există doar în Austria și parțial în Germania.

[caption id="attachment_299212" align="alignleft" width="310"] Foto: Captură Digi 24[/caption]

Daniel Barbu a comentat, marți seara, propunerea Monei Pivniceru, care a afirmat că ar fi de preferat, pentru echilibrul puterilor statului la Curte, ca puterea judecătorească să facă propuneri în CCR, și nu președintele, cum prevede sistemul actual.

"Cred că am stârni și mai mult confuzia pe care Constituția o așazează atunci când îi numește pe membrii Curții Consitutionale ca judecători. Ei nu sunt judecători. Nu li se cere să fie magistrați de profesie, li se cere doar o pregătire juridică, acesta-i textul constituțional, și o vechime.

Ceea ce aș face în privința Curții Constituționale, n-am o idee foarte clară cu privire la selectarea membrilor, cred că n-ar trebui să fie doar juriști, pe modelul german, cred că ar putea fi și politicieni, cred că ar putea fi mai mult de două, ca modelul american, pot să fie 11, 15, 21 de membri ai CC. Dacă iei, printr-o ipoteză, 21, scorurile 4-5 judecători nu vor mai fi așa strânse", a spus ministrul Culturii.

Pîrvulescu: Politicienii și politologii înțeleg mai bine relația dintre instituțiile politice

Coordonatorul Forumului Constituțional, Cristian Pîrvulescu, a spus că majoritatea Curților Constituționale sunt formate din politicieni, deoarece viziunea juridică a juriștilor poate da naștere la "crize suplimentare".

"Sunt mai puțin politizate acele curți care sunt mai numeroase. Trebuie să vă spun că juriști nu există decât în Austria și parțial în Germania. Juriști în sensul de magistrați. În general, sunt politicieni dintr-un motiv foarte întemeiat. Juriștii au o viziune juridică și, uneori, viziune juridică riscă să creeze crize suplimentare, politicienii sau politologii au o mai bună înțelegere a modului în care funcționează instituțiile politice. Cea mai nouă Curte Constituțională din Europa, din Belgia, este formată numai din politicieni și mulți fără experiență juridică", a explicat politologul.

Barbu: Foști premieri și președinți la CCR, nu juriști-consuli aduși după placul lui Băsescu

"Și mie mi s-ar părea foarte nimerit ca foștii președinți ai României, foștii prim-miniștri să fie membri de drept ai unei Curți mai numeroase, pentru că sunt oameni care au experiența statului acumulată și au o judecată, dacă sunt oameni cu mintea întreagă au o judecată mai pertinentă decât un Zegrean, decât un juris-consult de CAP, pe care numai bunul plac al lui Băsescu l-a adus la Curtea Constituțională", a mai declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel