Bărbatul vopsit în albastru în fața Cinei celei de Taină de la Jocurile Olimpice și-a cerut iertare: Am fost crescut creștin și cel mai bun lucru la creștinism este iertarea
A fost unul dintre cele mai memorabile momente ale celei mai unice ceremonii de deschidere a Jocurilor Olimpice din istorie, dar momentul cu reinterpretarea Cinei celei de Taină a stârnit controverse în întreaga lume.
Spectacolul și scena în cauză l-au inclus și pe Philippe Katerine, un animator francez care a jucat rolul zeului grec al vinului Dionysos și a devenit rapid cunoscut drept „tipul albastru”, scrie CNN.
În scenă, Katerine a cântat o melodie în timp ce stătea întinsă pe o masă, aparent fără haine și acoperit din cap până în picioare cu vopsea albastră strălucitoare.
Apariția sa a devenit virală pe rețelele de socializare și a fost urmărită de milioane de oameni din întreaga lume. Într-un interviu acordat CNN, Katerine a spus că melodia cântată - „Nue” – sau „Naked” - a reprezentat un mesaj pentru pace, în contextul războaielor din Gaza și Ucraina.
„Ar fi fost războaie dacă am fi rămas goi? Răspunsul este "nu" pentru că nu poți ascunde o armă sau un pumnal când ești gol”, a spus el.
„Deci ai ideea de inofensivă când vine vorba de bărbatul gol. Și ideea originilor Jocurilor Olimpice din Grecia, unde participau sportivi goi, tot cu ideea că nu pot purta arme când sunt goi.
„Aceasta a fost și ideea din spatele originilor Jocurilor Olimpice. Așa că am venit, pur și simplu, să cânt acest cântec.”, a mai zis el.
Biserica Catolică Franceză a spus că festivitățile „au inclus scene de batjocură la adresa creștinismului”.
Purtătorul de cuvânt al Jocurilor Olimpice, Anne Descamps, a declarat mai târziu că „în mod clar nu a existat niciodată intenția de a arăta lipsă de respect față de vreun grup religios”, în timp ce directorul ceremoniei de deschidere, Thomas Jolly, a insistat că „Cina cea de Taină” – o pictură murală pictată de artistul renascentist Leonardo da Vinci – nu a fost inspirația din spatele scenei.
Katerine a spus că îi pare „sincer rău” dacă apariția sa a șocat oamenii, dar a confirmat că nu a fost niciodată intenția lui, iar consecințele au fost determinate de o „neînțelegere”.
„Am fost crescut creștin și cel mai bun lucru la creștinism este iertarea. Pentru mine, este cel mai frumos lucru care există: iertarea”, a adăugat el.
„Așa că îmi cer iertare dacă am jignit pe cineva, iar creștinii din întreaga lume mă vor ierta, sunt sigur, și vor înțelege că a fost în mare parte o neînțelegere. Pentru că, când vine vorba de asta, nu a fost vorba deloc de a reprezenta „Cina cea de Taină””, a mai zis el.
Katerine a devenit rapid conștient de critici și a spus că și-a revizionat prestația pentru a afla de ce oamenii s-au simțit deranjați.
„Am văzut ceva foarte colorat, reconciliator și pașnic”, a spus el, adăugând că a rămas „surprins”.
Cântărețul a spus că a fost prima dată când a cântat melodia și a fost frustrat de faptul că Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a refuzat să folosească subtitrări, motiv pentru care a apărut și confuzia de care vorbește.
話題になってるこの青いおじさんを調べてる????
— *あんな (@0713_17) July 27, 2024
モチーフは
ディオニューソスらしい????
【豊穣とブドウ酒と酩酊の神????】
ギリシャ神話のゼウスとセメレーの子
#Dionysos
#OlympicGamesParis2024
#Olympics
これがわかりやすい⬇️https://t.co/C1IxnsEmwl pic.twitter.com/e3CXMTSIiq
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News