Data publicării:

Bărbatul care ar fi împușcat un politician spaniol extremist, reținut în Țările de Jos

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Poliția din Olanda a arestat presupusul atacator în împușcarea unui politician spaniol de dreapta legat de un grup de opoziție iranian pe o stradă din Madrid în noiembrie anul trecut, a declarat miercuri poliția spaniolă, scrie Reuters.

Bărbatul, un francez de origine tunisiană cu antecedente penale, este al șaselea suspect arestat în cadrul investigației privind tentativa de omor, inclusiv unul în Columbia. Alejo Vidal-Quadras, în vârstă de 79 de ani, care a supraviețuit atacului, a fost împușcat în față pe un trotuar din cartierul bogat Salamanca din centrul Madridului, în plină zi, pe 9 noiembrie, de către un atacator care purta cască și se afla pe locul pasagerului pe o motocicletă. Glonțul i-a trecut prin maxilar. Vidal-Quadras este fostul lider al Partidului Popular conservator din regiunea Catalonia și fondator al partidului de extremă dreapta Vox.

"Agenții olandezi au arestat în Olanda presupusul autor al împușcării lui Alejo Vidal-Quadras în Madrid," a declarat poliția spaniolă într-un comunicat postat pe X, nespecificând numele posibilului atacator. Bărbatul a fost arestat în baza unui mandat internațional emis de un tribunal spaniol, poliția identificându-l pe suspect folosind imagini de pe camerele de supraveghere din zonă.

Un tribunal spaniol anti-terorism este responsabil pentru anchetă

Poliția olandeză nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Suspectul este căutat și în Franța în legătură cu uciderea unui traficant de droguri, a declarat o sursă judiciară pentru Reuters. Politicianul a acuzat guvernul iranian că a angajat asasini pentru a-l omorî din cauza legăturilor sale cu Consiliul Național de Rezistență al Iranului, principalul grup de opoziție în exil.

"Până acum, persoanele arestate au fost secundare, dar presupusul asasin este o parte semnificativă și poliția îl va interoga cu siguranță pentru a găsi persoanele care se află în spatele atacului," a declarat Vidal-Quadras.

El a spus că are certitudinea absolută că guvernul iranian se află în spatele atacului, deși nu are dovezi. Nu a existat niciun comentariu din partea Iranului - care consideră Consiliul o organizație teroristă - cu privire la acuzație. Vidal-Quadras a cerut o schimbare în politica UE față de Republica Islamică, spunând că blocul ar trebui să evite încercările de a calma, a negocia, a dialoga și a face concesii.

Vidal-Quadras a fost inclus pe o listă de sancțiuni iraniene emisă în octombrie 2022 ca represalii pentru sancțiunile UE impuse după moartea în custodie a Mahsei Amini, o kurdă de 22 de ani arestată pentru presupusa încălcare a codului vestimentar obligatoriu din Iran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel