Bărbații care locuiesc singuri sunt mai predispuși la a dezvolta inflamație
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels
Un studiu arată că bărbații care locuiesc singuri sunt mai predispuși la a dezvolta inflamație și boli asociate.

Stilul de viață al bărbaților singuri (sau burlaci, cum mai sunt numiți) ar putea avea câteva dezavantaje, printre acestea numărându-se și inflamația. Cercetările anterioare au arătat că anii de viață ai bărbaților singuri pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății lor, iar un nou studiu publicat luni arată că cel puțin unul dintre aceste efecte poate fi deosebit de dăunător pentru bărbați, scrie CNN

Studiul a analizat mostre de sânge de la 4.835 de participanți ai Copenhaga Aging and Midlife Biobank pentru a examina nivelurile de inflamație.

„Am găsit o asociere semnificativă între despărțirile de partener sau anii trăiți singuri și inflamația la bărbați. La femei, nu găsim un astfel de efect”, a spus dr. Karolina Davidsen, cercetător în Departamentul de Sănătate Publică al Universității din Copenhaga și autor studiului. 

Despărțirile pot afecta organismul bărbaților

Studiul, publicat în revista BMJ, a analizat atât anii de viață în singurătate, cât și numărul de despărțiri, deoarece sfârșitul relațiilor semnificative este adesea urmat de perioade de viață fără parteneri sau companie, au scris cercetătorii. Analizarea divorțurilor nu a fost suficientă pentru a urmări factorul pierderii parteneriatelor din cauza numărului tot mai mare de persoane care au relații semnificative, dar nu se căsătoresc, potrivit studiului.

O legătură între sentimentul de singurătate și efectele negative asupra sănătății a fost bine documentată, a spus dr. Peter Libby, specialist în medicină cardiovasculară la Brigham Women's Hospital, care nu a fost implicat în studiu. Acest studiu întărește legătura pe care experții au văzut-o între sistemul nervos și inflamație, care contribuie semnificativ la bolile de inimă, a spus Libby.

„Există o înțelegere tot mai mare a legăturilor fundamentale dintre stresul psihologic și variabilele biologice legate de inflamație”, a spus Libby.

Femeile care au participat la studiu nu au arătat o asociere la fel de puternică între locuitul singure ori multe despărțiri și inflamație, dar Davidsen a remarcat că acest lucru ar putea rezulta din numărul mai mic de femei participante în comparație cu bărbații implicați în studiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel