Bărbat mort după o căţărare în Făgăraş. Un salvamontist a povestit toată intervenţia: "Pare o glumă la prima vedere. Cine caţără noaptea un perete ocolit vara?"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Cornel Zărescu
Facebook Cornel Zărescu
Cornel Zărescu, salvamontist în Făgăraş, a povestit cum a decurs operaţiunea de salvare de pe Vârful Lespezi, acolo unde un bărbat a rămas blocat pe un perete la coborârea de pe munte, iar un altul a murit, după ce a căzut în prăpastie. 

"E miercuri seară, trecut de ora 23.30, oscilez între a mai urmări un timp Perseidele sau a mă băga la somn. Mara primește un apel de la colegii de la Sibiu în care i se comunică despre un accident la lacul Călțun, cu două persoane ce cățărau în peretele Caltunului: una a căzut, cealaltă e blocată în perete. Pare o glumă la prima vedere: cine cațără noaptea (sunt peste 2 ore de când e întuneric) un perete ce e ocolit vara din cauză că e friabil și se escaladează exclusiv iarna?

Sunăm la dispecerat, ni se spune aceeași poveste pe care o auzisem de la sibieni, cerem nr persoanei care a apelat și... ne convingem că povestea este cât se poate de reală.

Apelantul stă lângă o dară lungă de sânge la capătul căreia se află un corp neînsuflețit. Ne relatează cum era la cort și cum a văzut lanternele în perete, apoi a auzit un strigăt și una dintre lumini a căzut în abis. E clar, nu e timp de pierdut, sperăm ca cel rămas în perete să reziste până vom ajunge la el. Fac repede un calcul referitor la ce materiale vor fi necesare: asigurări mobile pt acces, pitoane și ciocan pt coborârea din perete, corzi, o pufoaică pt a petrece noaptea mai ușor. Iau ceva apă, uit mâncarea.

Reapelăm Sibiul pentru a vedea ce materiale au luat și ei și aflăm că echipa lor a pornit deja, au cam 10 minute avans față de noi. Pornim, fiecare cu gândurile lui, iar adrenalina ne mână pe toți cu toată viteză spre Călțun. Fugărim lanternele colegilor de la Sb, dar distanța se păstrează constantă. Dintr-un punct din care se vede panorama spre zona vizată observăm lanternele celor ce ne așteaptă. Dau semnale disperate, ne lămurim din nou că nu este o glumă, în schimb distanța pe verticală dintre cel de jos ce păzește trupul decedatului și cel din perete ne cam dă fiori", a scris Zărescu pe Facebook.

Apelantul, reper esenţial în întuneric

"În fine, ajungem cam în două ore de la plecare în zonă, situația este tragică, cel care ne-a apelat a acționat ca la carte, dar nu putea face nimic în plus. Îi mulțumesc și pe această cale că a rezistat acolo până am venit noi, fiind un reper esențial în întuneric, fapt ce ne-a scutit de multe căutări.

De jos de la baza peretelui abia distingem lanterna celui blocat pe o brână. Căutăm o varianta de acces, dar nu e nimic evident la lumina lanternelor. Ne tot întrebăm cum a reușit să ajungă acolo, ca să urmăm și noi același drum. Mai târziu am aflat că de fapt ei au venit de sus, de pe vf Lespezi, prin Hornul Călţunului și fiind întuneric au crezut că au ajuns la baza lui, când de fapt au prins o brână ce i-a condus în plin perete. Cel mai ambițios dintre ei a încercat să găsească o variantă de coborâre și a căzut.

Ne decidem să încercăm un acces pe un horn din apropiere care de jos pare ud și alunecos, dar e tot ce avem. Mă leg în coarda cu colegul Rață, am mai cățărat împreună și știu că e un tânăr ce își dorește mult să ajute. Pornesc cu grijă, până la horn e o față de stâncă compactă în care cu greu reușesc să pun o asigurare mediocră. După vreo 10-12m, în schimb, găsesc un punct de rapel, probabil folosit la o retragere de iarnă, apoi intru pe linia hornului ce nu este totuși chiar atât de alunecos și mai are și o fisură de toată frumusețea pe partea stângă (ce nu se vedea de jos) în care montez asigurări solide. Merg până la capătul lui și ies în stânga pe brâne de iarbă, sperând să dau de victima. Ghidat de colegii de jos fac o traversare, se pare că sunt undeva puțin deasupra lui. Reușesc să bat două pitoane care vor servi ca regrupare și ca punct de lansare pt victima. Mai consolidez cu o nuca și îl chem pe Rață care vine cu toată viteza", a scris salvatorul pe pagina sa de Facebook.

Ce plan au avut salvamontiştii

"Planul e făcut în mintea mea: îl voi lansa pe colegul meu la victima, el îi va pune un ham, apoi voi lansa victima pe una din corzi peste perete, până jos. Rață rămâne asigurat în cealaltă coardă, colegii preiau victima și mai departe noi ne vom descurca la fel ca în alte dați când suntem în perete. Zis și făcut, treaba merge strună, coborâm și noi, se face cam ora 3.15 până terminăm de strâns corzile.

Mai punem decedatul în sacul special și apoi coborâm la refugiu pentru două ore de somn chinuit.

A doua zi aducem cadavrul lângă lac, victimele sunt coborâte cu elicopterul, iar noi luăm lunga potecă în coborâre spre Piscul Negru. Cum am așteptat "ventilatorul" până după prânz, ajungem destul de târziu la cabană, dar somnul de după-amiază intră bine la orice oră.

Concluzii, fără să vrem musai să facem acuzații, ci mai degrabă să tragem învățături: victimele au intrat foarte târziu în traseu (au ajuns pe vf Lespezi seara) și s-au ambiționat să coboare la Călțun pe un traseu nemarcat (de fapt un traseu elementar de alpinism) în condițiile în care erau pentru prima dată în zona. Din păcate, nu au sunat la Salvamont când au văzut că e noapte și nu știu unde se află, ci abia după ce s-a întâmplat tragedia (semnal exista în peretele Călţunului, noi comunicând cu baza fără probleme pe timpul intervenției)", a concluzionat Cornel Zărescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel