Urmărește emisiunea live
Bărbat mort din Constanța, amendat pentru că a circulat fără rovinietă
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Amendă pe numele unui bărbat mort, la Constanța / Imagine de Free-Photos de la Pixabay
Amendă pe numele unui bărbat mort, la Constanța / Imagine de Free-Photos de la Pixabay
O văduvă din Constanța a primit acasă o sancţiune ciudată: soțul ei mort ar fi circulat fără rovinietă.

Un bărbat din Constanța a fost amendat pentru că a circulat fără rovinietă. Ciudăţenia e că omul era mort în momentul în care „fusese surprins” fără rovinietă, scrie BZI.

Văduva a contestat sancţiunea la Judecătoria Constanța, dar aceasta i-a refuzat-o, pe motiv că nu are calitate procesuală.

Mai mult, femeia spune că maşina cu pricina fusese vândută înainte ca soţul să moară. Şi totuşi, se pare că autoturismul a fost înregistrat de camerele de supraveghere a traficului circulând pe raza localităţii Feteşti.

Întrucât fusese inclusiv pe A2, neavând rovinietă, pe adresa bărbatului a fost trimisă sancţiunea de 250 de lei.

Motivarea instanței 

„Astfel, pentru că petentul să aibă legitimitate procesuală activă, respectiv, pentru a avea dreptul de a ataca, în instanță, procesul-verbal, se impune ca între petent (persoana care introduce plângerea contravențională) și contravenient (persoana menționată în procesul-verbal contestat) să existe identitate, nefiind posibilă atacarea unui procesul-verbal de o altă persoană.

În acest sens, se impune a fi subliniat că sancțiunea contravențională este personală și nu poate fi executată împotriva altei persoane, astfel încât, indiferent de caracterul fundamentat sau nefundamentat al acesteia, singura persoană interesată de potențiala anulare a procesului-verbal este cea indicată în cuprinsul acesteia.

Terții față de acest raport juridic, fie ei și succesori ai contravenientului, nu pot fi afectați de actul administrativ individual de sancționare, întrucât amenda aplicată nu poate fi opusă sau executată împotriva acestora, motiv pentru care nu au legitimare procesuală (calitatea în sensul dispozițiilor de procedură) pentru a ataca procesul-verbal.

Având în vedere aceste aspecte, rezultă că petenta, deși este succesoarea persoanei sancționate, nu are calitate de contravenient și, pe cale de consecință, nici calitate procesuală activă, motiv pentru care plângerea contravențională vizând proces-verbal menționat nu putea fi formulată de acesta.

Procesul-verbal nu poate fi executat împotriva acesteia, care nu are obligația legală de plăti amendă stabilită pe numele soțului, după cum a învederat și intimata, astfel încât procesul-verbal va produce efecte juridice”, se arată în decizia instanţei.

Sursă: BZI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel