Data publicării:
Bărbat în pielea goală în Piața Romană, prins într-o ”golăneală” de filaj: I s-a regizat. O decizie politică
Sociologul Alfred Bulai a dezvăluit cum s-au ”aranjat” lucrurile pentru ”reciprocitate”, din decizie politică, astfel încât un bărbat să fie declarat persona non grata .
”Mi-a povestit un tovarăș securist, care lucra la filaj în anii ăia de dinainte, s-a pensionat înainte de `89... mi-a povestit mult mai târziu, evident. Erau faze pe care le făcea statul la comandă. Era o persona non grata prinsă cu spionaj într-o țară, era un grec dacă mi-aduc bine aminte, și automat, exista reciprocitate: nu contează, că și noi îi urmărim pe ai voștri. I s-a regizat unuia, i-au băgat o duduie pe gât, aia era ofițer, la hotel a venit un băiat d-ăla mare de tot ca și cum era soțul ei și au reușit să aranjeze lucrurile și să-l scoată pe ăla afară la Piața Romană, în pielea goală, la 2 noaptea. A venit un taxi, tot al Securității, și normal că zicea ăla că nu știe nicio limbă străină și l-au dus la Secția 1 de Poliție, care era a Securității, da? Un fotograf trecea întâmplător pe acolo, a făcut și poze. Și, evident, că l-au declarat persona non grata, l-au ținut și peste noapte la poliție. Era o golăneală, indiscutabil, care se mai face în lume, dar era o decizie politică” a spus Alfred Bulai, în emisiunea ”Nod în Papură”.
Vorbind despre acele momente și ce se întâmplă astăzi cu opoziția Țărilor de Jos de a vota pentru primirea României în Schengen, Alfred Bulai afirmă că dacă ei ne reproșează că avem probleme de control la graniță, atunci ”dați exemplu că avem un control strict pe tot ce înseamnă olandez”.
”Schengenul este un lucru pe care este normal să ni-l dorim, dar cu un anumit cost. Nu cred că este prioritatea numărul 1 al României” spune sociologul.
În 2011, florile Olandei s-au ofilit la granițele României
Ceea ce spune Alfred Bulai că ar fi corect astăzi a se face s-a întâmplat și în 2011.
În 2011, când lalelele Olandei erau oprite la granița României, reacțiile n-au întârziat să apară din Olanda, astăzi Țările de Jos. Gerd Leers, atunci ministru olandez al Imigrației, se revolta și spunea că blocarea transporturilor de flori din Olanda în vămile româneşti este un motiv în plus pentru menţinerea țării noastre în afara spaţiului Schengen. Publicaţia AD transmitea că acele controale stricte au fost introduse la numai o zi după ce Guvernul olandez a decis să blocheze intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Creştin-democraţii şi Partidul Libertăţii au cerut autorităţilor de la Bruxelles să ia măsuri împotriva Bucureştiului.
Deși nu exista o legătură clară și dovedită între cele două evenimente, disputa a continuat și, după patru zile, florile olandeze începuseră să se ofilească, iar blocada provocase deja o gaură în domeniu de 100.000 de euro.
La nivelul lui 2010, Olanda exporta bulbi în România de 700.000 de euro pe an. Motivul pentru care florile au fost blocate în 2011 la granița între Ungaria și România a fost, conform autorităților române, o bacterie găsită la florile şi seminţele provenite din Olanda, dar eurodeputaţii creştin-democraţi olandezi au privit cu suspiciune momentul în care au fost luate acele măsuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News