Data actualizării:
Data publicării:

Bărbat, grav rănit după ce a fost atacat de un urs. Marinescu propune câteva soluții

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Bărbat, grav rănit după ce a fost atacat de un urs. Marinescu propune câteva soluții / Foto: Unsplash
Bărbat, grav rănit după ce a fost atacat de un urs. Marinescu propune câteva soluții / Foto: Unsplash

FPAM (Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului)  lansează un nou apel de salvare a urșilor și propune mai multe soluții.

'Cu privire la incidentul din Harghita (Vezi știrea aici) transmitem sănătate persoanei rănite! FPAM cere Parchetului o anchetă de urgență pentru aflarea circumstanțelor în care a avut loc accidentul. Este braconaj sau este vorba de o ursoaică ce și-a apărat puii? Să nu uităm că ursul se ferește de prezența oamenilor. Mai mult, trebuie să știm unde s-a întâmplat incidentul, pe o potecă de munte, în apropierea bârlogului sau într-o localitate?' a spus Marius Marinescu, președinte fondator FPAM.

'Am discutat cu doamna Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei Milioane de Prieteni şi fondatoarea Sanctuarului de Urşi Libearty de la Zărneşti (Braşov). Dumneaei dorește ca ursul să fie adus în rezervație, nu împușcat! Ursul trebuie identificat în funcție de ADN, pentru a nu se repeta cazul lui Arthur. Pe de altă parte, domnul ministru al Mediului, Barna Tánczos, care ar trebui să apere flora și fauna, se poziționează de partea vânătorilor, promovând împușcarea urșilor ca singura soluție pentru rezolvarea acestei situații. Însă nu l-am văzut niciodată luând atitudine pe domnul ministru împotriva defrișărilor masive de păduri, dirijate de Attila Verestoy. Dacă domnul ministru va emite o derogare de la lege pentru împușcarea urșilor, FPAM va depune plângerea penală împotriva demnitarului pentru abuz în serviciu și complicitate, cu intenție, la ucidere!, a spus Marinescu.

'Pe de altă parte, domnul Barna Tánczos promovează o lege prin care să se permită împușcarea urșilor agresivi. Cum stabilește dânsul agresivitatea urșilor? În situația în care va fi promulgată o astfel de lege, FPAM va cere Comisiei Europene ca România să intre în procedură de infringement pentru masacrarea urșilor deoarece se încalcă Directiva europeană privind protejarea florei și faunei, Directiva 92/42/CEE.', a declarat Marinescu.

'FPAM propune mai multe soluții: Ministerului Mediului, condus de Tanczos Barna, să oblige administratorii fondurilor de vânătoare să asigure hrana în păduri astfel încât urșii să nu mai coboare în localități, să pună garduri electrice, iar dacă sunt prea mulți urși într-o anumită zonă, să îi reloce în alte areale! De exemplu, să îi reloce în Munții Banatului, unde aproape că nu mai există această specie! Sau să îi vândă în străinătate, pentru că sunt ceruți în Franța și alte țări europene.' a spus Marinescu.

'Este obligatorie înființarea unei rezervații de către Ministerul Mediului împreună cu Romsilva, după modelul Sanctuarului de la Zărnești, unde să fie duși toți urșii care coboară în localități după mâncare. În acest mod, se va rezolva problema fără o investiție substanțială, ci cu doar niște țarcuri electrice și hrana asigurată animalelor până se vor obține fonduri europene pentru o rezervație care să îndeplinească normele europene. Rezervația va fi și o carantină pentru urși, pentru a putea fi exportați în alte țări, dar și un obiectiv turistic pentru iubitorii de animale. De asemenea, FPAM propune ca urșii să fie monitorizați, cipați, pentru a cunoaște numărul lor exact. Este nevoie de întocmirea Registrului de evidență al urșilor pe care Uniunea Europeană îl cere României și îl finanțează de ani de zile!', a conchis Marius Marinescu, pentru DC News.

VEZI ȘI FPAM, apel către Guvernul Cîțu: Indivizii care comit cruzimi asupra animalelor să fie judecați de urgență ca în SUA!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel