Barack Obama, lui Traian Băsescu: Ce faci prietene?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Barack Obama s-a întâlnit la Varșovia,  la reuniunea liderilor din Europa de Est, și cu Traian Băsescu. 

Barack Obama l-a întâmpinat pe Traian Băsescu cu "prietene", după care au discutat despre securitatea statelor de la granița de est a NATO. De la Varșovia, liderul de la Casa Albă a anunțat că SUA vor investi un miliard de dolari pentru apărarea frontierelor Alianței.

Citește și: Ce a cerut Barack Obama aliaţilor europeni

"Ce faci, prietene? Mă bucur să vă revăd. Sunteți bine?", i s-a adresat Barack Obama președintelui României. În replică, Traian Băsescu i-a mulțumit pentru vizita în România a vicepreședintelui SUA, Joe Biden. „Cu plăcere", a răspuns Barack Obama.

După această discuție cordială între Traian Băsescu și Barack Obama, președintele american a discutat cu liderii statelor est-europene despre măsurile care ar trebui luate rapid, pe fondul crizei ruso-ucrainene. Obama si-a asigurat aliații că Statele Unite garantează securitatea statelor NATO din apropierea Mării Negre și a Mării Baltice.

Citește și: Obama sau Biden, cine l-a salutat cu subînțeles pe Băsescu


"Angajamentul nostru în securitatea Poloniei și în cea a aliaților noștri din Europa Centrală și de Est este un element esențial al propriei noastre securități și este sacrosanct", a spus Barack Obama. Liderul  american și-a propus să cheltuiască un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forțe americane - terestre, aeriene și navale - în Europa de Est, asta în condițiile în care Congresul american este de acord.

"De asemenea, vom consolida parteneriatele cu țări prietene precum Ucraina, Moldova și Georgia", a mai promis Obama. Liderul american a recomandat statelor NATO, inclusiv României, să aloce fonduri mai mari pentru înzestrarea armatei, în contextul evenimentelor din Ucraina.

Citește și: Traian Băsescu, fotografii de la întâlnirea cu Barack Obama

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel