Barack Obama către NASA: "Anunțați-mă dacă găsiți marțieni"
Misiunea robotului Curiosity pe Marte incită deja la glume. Președintele american Barack Obama se arată dispus să cunoască noi forme de viață
Aflat la bordul avionului prezidențial Air Force One, președintele SUA Barack Obama le-a cerut mai în glumă mai în serios cercetătorilor NASA să îl anunțe dacă vor găsi urme de viață pe planeta roșie. "Dacă intrați vreodată în contact cu marțienii, vă rog să mă informați imediat", a glumit Obama, cu ocazia unei conferințe telefonice cu savanții de la Jet Propulsion Laboratory al NASA.
Evoluția misiunii robotului Curiosity "a captat atenția a milioane de oameni din lumea întreagă", după cum mărturisește însăși președintele. "Am multe alte lucruri «pe foc» în acest moment, dar cred că acesta ar avea prioritate. Chiar dacă va fi vorba doar despre microbi, va fi foarte interesant", a continuat președintele american.
Obama nu a ratat ocazia de a-și lăuda cercetătorii, numindu-i "un exemplu al know-how-ului și al ingeniozității americane". Totodată, a promis că va continua să investească în știință și în tehnologie.
După coborârea destul de pericoloasă de săptămâna trecută, roverul american a început deja să caute urme de viață pe cea mai apropiată planetă de Terra. În cadrul aceleiași misiuni, va căuta informații în vederea unei viitoare misiuni spațiale pe planeta roșie, care va avea echipaj uman la bord.
Curiosity va amenaja și un laborator științific la jumătatea drumului său spre Muntele Sharp, un masiv marţian înalt de 5.500 de metri din interiorul craterului Gale, alcătuit din straturi de sedimente ce ar putea avea o vechime de până la un miliard de ani.
În timp ce Barack Obama, grație poziției sale de președinte în exercițiu, a putut să vorbească în mod direct cu savanții de la NASA, adversarul său în cursa prezidențială, republicanul Mitt Romney, a fost nevoit să se mulțumească cu evocarea acestui subiect, cu ocazia unei reuniuni de campanie în Florida.
Robotul american Curiosity va încerca să afle pe parcursul viitorilor doi ani dacă mediul marțian a fost propice vieții microbiene în trecutul acestei planete.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News