Data publicării:

Bankingul poate fi făcut de la distanță, prin ”înrolare digitală“. Eugen Bunea: Nici nu puteai visa acum câțiva ani

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Eugen Bunea, director executiv divizia IT la EximBank, a vorbit despre digitalizarea și transformările sistemului bancar.

„Noi, băncile, avem o componentă destul de importantă în zona de educație financiară. Se discută întotdeauna în extreme. Se vor închide branch-urile bancare, totul se mută în digital. Pot să vă confirm că sigur nu se va întâmpla asta. Întotdeauna când discutăm de bani, cineva simte nevoie să interacționeze social sau să interacționeze cu o resursă uman, nu neapărat cu un roboțel, indiferent de cât de bine e pus la punct

Ce ne propunem noi să facem e să contribuim în zona educației financiare, să încercăm să dezvoltăm acele produse digitale care să fie servite de un motor suficient de agil și cred că pe zona asta de transformare digitală, de aliniere de guvernanță la nivelul fiecărei companii în parte, vom ajunge la un mod de a gândi diferit față de ceea ce se făcea până acum. Vorbim de semnătura digitală, de identificarea video.

Bankingul poate fi făcut și de la distanță. Poți, ceea ce nu puteai visa acum câțiva ani, să-ți deschizi un cont și să obții un card prin înrolare digitală. Lucrurile vor evolua! Există deja și creditare digitală, în funcție de tipologia de credite, dar, pe de altă parte, trebuie ca și motorul din spate să fie destul de agil.

Abordarea este una nu foarte complicată, dar, până la urmă, trebuie să nu-ți fie frică să pui niște întrebări și trebuie să nu-ți fie frică de răspunsurile pe care le obții din ele. Trebuie să fie o foarte bună organizare care să adune componente din zona de mod de comunicare în interiorul companiei, selectarea de modele de dezvoltare, agilitate, etc“, a spus, în cadrul dezbaterii „Digitalizarea României: noile provocări ale transformării digitale“, Eugen Bunea, director executiv divizia IT la EximBank.

Youtube video image

Bunea, EximBank: Sunt unii care au furat startul. Segmentul financiar-bancar e special. ”Băncile nu oferă nimic altceva decât încredere”

 

Despre cum s-au adaptat băncile la această perioadă de pandemie din punct de vedere al transformării digitale, a vorbit invitatul dezbaterii DC NEWS, Directorul Executiv Divizia IT al EximBank, Eugen Bunea.

”Voi începe cu un clișeu: orice criză oferă o serie de provocări dar în același timp o serie de oportunități. Nuanțez un pic conceptul în sensul că depinde și de tipul de criză și de provocări și mai ales de oportunități.

Dacă toate aceste trei lucruri le privim raportat la segmentul financiar-bancar, lucrurile devin mult mai interesante, pentru că pe de-o parte, în momentul de față, noi traversăm două evoluții interesante.

Le putem spune chiar și crize, și este vorba de pandemia de Covid și de contextul geopolitic mondial care, cu precădere în ceea ce privește segmentul bancar, are un impact semnificativ ținând cont de faptul că infrastructura financiar-bancară trebuie să fie extraordinar de rezilientă și mai ales în aceste condiții trebuie să facă față”, a declarat Directorul Executiv Divizia IT al EximBank, Eugen Bunea.

”Revenind la ce fac băncile și la ce înseamnă transformarea digitală pentru sistemul financiar bancar. Aici se discută despre transformarea digitală a sistemului financiar bancar de multe zeci de ani.

Sigur sunt anumiți campioni, sunt unii care au furat startul, sunt unii care sunt mult mai inerțiali și care sălășluiesc în anumite zone mai rezervate ale clasamentului, dar, pe de altă parte, ce trebuie foarte bine înțeles este că segmentul bancar este un segment special din perspectiva modului în care digitalizarea trebuie să fie percepută”, a continuat Eugen Bunea.

”Mai mult decât oriunde în această zonă singurul activ extrem de important este cel de încredere”

”Până la urmă băncile nu oferă nimic altceva decât încredere. În momentul în care discutăm despre ceea ce înseamnă bani, discutăm despre încredere. În momentul în care ți-ai pierdut parola la Facebook, într-adevăr poate fi o perioadă neplăcută, o tragedie.

Ok, supraviețuiești, te descurci. În momentul în care dispar niște bani din contul tău, lucrurile capătă o cu totul altă turnură iar psihic- și nu numai, oamenii reacționează extrem de diferit. Și tocmai din acest motiv transformarea digitală este un proces extrem de complex (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel