Data publicării:

Bani pentru producătorii de roșii, ardei, fasole, ceapă și usturoi. Sumele de care beneficiază de la stat

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Fotografie creată de erkan budak, de la Pexels
Fotografie creată de erkan budak, de la Pexels

Iată sumele de care producătorii de roşii, ardei, fasole, ceapă şi usturoi vor beneficia de la stat. 

Schema de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole pentru susţinerea producţiei de legume în spaţii protejate, respectiv a celor care cultivă tomate, ardei gras şi/sau lung-kapia, castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii, potrivit art. 3 alin. (6) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol, şi se acordă beneficiarilor care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 5.

(2) Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi de 4000 euro respectiv:

a) 3000 euro/cultură în Ciclul I/1000mp/beneficiar ;

b) 1000 euro/cultură în Ciclul II/1000 mp/beneficiar ;

(3) Valoarea maximă a sprijinului financiar prevăzută la alin.(2) se acordă în lei, la cursul de schimb de 4,9475 lei, stabilit de către Banca Centrală Europeană, la data de 30 septembrie 2021, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE), seria C nr.323 din 1 octombrie 2021, pentru schema de ajutor de minimis prevăzută la art. 4 alin. (1), în condiţiile prevăzute la art. 5.

(4) Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual, respectiv anul depunerii cererii de înscriere în program şi în cele două exerciţii financiare precedente, conform prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol.

Art. 7 Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranșă, pe fiecare ciclu de producție, în anul 2022.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de prezenta hotărâre sunt în sumă de 225.000.000 lei, reprezentând echivalentul a 45 milioane euro.

Susținere a producției de usturoi

O altă hotărâre se referă la aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de usturoi, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de verificare şi control al acesteia.

„Prin schema propusă, în anul 2022, pentru susţinerea producţiei de usturoi se stabileşte un cuantum de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha.

Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha”, se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Reducerea accizei la motorină

În sprijinul fermierilor va fi adoptată şi o hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, scrie Alba24.

La articolul 2, după alineatul (21 ) se introduce un nou alineat, alin. (22), cu următorul cuprins:

“(22) Pentru anul 2022, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,887 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 1 octombrie 2021.” 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel