Data actualizării:
Data publicării:

Bani de la stat ca să ne reparăm electrocasnicele stricate! Câți euro am putea primi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Statul te ajută să-ți repari electrocasnicele stricate! Cum? Cu bani!

Oficialii europeni își propun ca principal obiectiv pentru anul 2024 și pentru perioada următoare să extindă perioada de garanție a dispozitivelor electronice și electrocasnicelor, promovând în același timp repararea echipamentelor defecte pentru a diminua impactul poluării asupra mediului. În această direcție, și cetățenii români ar putea beneficia de stimulente sau bonusuri pentru repararea electrocasnicelor avariate.

Câți bani am putea primi

În Austria, peste jumătate de milion de cetățeni au solicitat bonusul de reparație, un sprijin financiar ce poate atinge suma de până la 200 de euro pentru dispozitivele supuse serviciului de reparații. Adoptarea unui astfel de model ar putea aduce beneficii semnificative și în țara noastră, mai ales că autoritățile examinează deja posibilitatea implementării acestui tip de măsură.

„De multe ori această activitate de reparație nu este rentabilă din punct de vedere economic, iar utilizatorul decide să renunțe la acel echipament pentru a cumpăra unul nou. Autoritățile europene și autoritățile naționale susțin activitatea de reparație, dacă aceasta este rentabilă din punct de vedere economic. Putem să considerăm programe de susținere a acestei industrii, programe finanțate în diverse surse, chiar programe care să vină în contraparte cu programul de rabla electrocasnică susținut de administrația Fondului pentru Mediu„, a declarat Cristian Pocol, preşedinte Respo DEEE, potrivit Daily Business.

În cursul anului trecut, omenirea a produs peste 61 de milioane de tone de deșeuri electronice, din care doar 18% au fost gestionate și reciclate în conformitate cu normele adecvate. Restul a fost aruncat fie depozitele de deșeuri, fie pur și simplu abandonat în gospodării. Multe dintre aceste echipamente ar fi putut fi păstrate în uz dacă ar fi fost reparate la momentul potrivit. Prin urmare, oamenii ar fi economisit nu doar resurse, ci și bani, evitând achiziționarea altor electrocasnice noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel