Bandele din Haiti sunt acum un "mini-stat mafiot" care pot controla guvernul, spune un expert
Revolta sângeroasă din Haiti continuă să facă ravagii în întreaga țară, deși premierul Ariel Henry a demisionat conform cerințelor.
În Haiti, bandele au devenit un "mini-stat mafiot", au avertizat experții, în timp ce revolta sângeroasă continuă să facă ravagii în întreaga țară.
Un atac asupra uneia dintre cele mai mari închisori din Haiti a lăsat peste 3.500 de deținuți pe străzi, iar spitalele sunt sub asediu și se înregistrează numeroase jafuri.
Demisia prim-ministrului țării, Ariel Henry, luni, nu a contribuit prea mult la oprirea violențelor, care au blocat aeroporturile și au lăsat cetățenii într-o capcană.
Robert Fatton, profesor de guvernare și afaceri externe la Universitatea din Virginia, a comparat bandele care conduc acum străzile cu un "mini-stat mafiot", întrucât a avertizat că acestea sunt o "putere în sine".
"Ele sunt capabile acum să impună anumite condiții guvernului însuși. Cei care au creat bandele au creat un monstru. Iar acum monstrul poate că nu este în totalitate la conducere, dar are capacitatea de a bloca orice fel de soluție", a spus el.
Grupuri înarmate au atacat cea mai mare închisoare din țară, împușcând și rănind polițiștii și personalul închisorii
Missionary Flights International, cu sediul în Florida, a declarat că a primit zeci de apeluri disperate de la expați care încearcă să scape de violențe.
"În acest moment, aeroporturile sunt închise și nu putem face nimic deocamdată. Așteptăm doar să vedem când se vor liniști lucrurile, ar putea fi săptămâna viitoare, dar cine știe cu adevărat", a declarat președintele organizației non-profit, Joe Karabensh.
"Nu este încă atât de rău în unele dintre localități, dar țara merge așa cum merge, capitala este ca o zonă de război. Va avea implicații asupra aprovizionării cu alimente și altor lucruri, așa că au luat decizia că vor să plece", mai spune acesta.
Haiti a fost mult timp instabil din punct de vedere politic, dar săptămâna aceasta a început o revoltă mai brutală, bandele cerând demisia prim-ministrului țării, Ariel Henry.
Bandele continuă să atace instituțiile statului, inclusiv închisorile și Aeroportul Internațional Toussaint Louverture. Grupuri înarmate au atacat cea mai mare închisoare din țară, împușcând și rănind polițiștii și personalul închisorii, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News